PRIJAVA-468X60-BANNER

Počela obnova 223 kilometara pruga

31.03.2017. | MGSI

Prošle godine u Srbiji je modernizovano više od 120 kilometara pruga, a ove godine biće rekonstruisana još 223 kilometra pruga u Srbiji, rekla je juče (30.03.2017) potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović.

Na obeležavanju početka radova na rekonstrukciji pruge Rasputnica „G”–Rakovica–Resnik, u železničkoj stanici Resnik, Mihajlovićeva je rekla da je Koridor 10 najvažniji pravac kad je srpska železnica u pitanju i da je planirana modernizacija još više od 370 kilometara, za koje treba da se obezbedi finansiranje.

Mihajlovićeva je podsetila da se deonica Rasputnica „G”–Rakovica–Resnik, dužine 7,5 kilometara, rekonstruiše posle 30 godina i čestitala početak radova radnicima i kineskom izvođaču, kompaniji China Civil Engineering Construction Corporation – CCECC, kojoj je ovo prvi projekat u Srbiji.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Nadam se da ćete projekat uspešno završiti i konkurisati i da ćete učestvovati i na drugim projektima u Srbiji - poručila je Mihajlovićeva, dodajući da očekuje da će radove završiti uspešno i u roku.

Generalni direktor kompanije CCECC, Džao Djenlung, zahvalio je na ukazanom poverenju i rekao da će izvođač radove završiti kvalitetno i u roku, kao i da su do sada izgradili više od 10.000 kilometara pruga širom sveta.

Dušan Garibović, v. d. generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije, naglasio je da je rekonstrukcija pruge Rasputnica „G”–Rakovica–Resnik prvi posao jedne kineske kompanije na rekonstrukciji železničke infrastrukture u Srbiji.

- Rekonstrukcijom ove deonice rešava se južni izlaz beogradskog čvora i vezuju dva važna pravca koja će biti modernizovana - ka barskoj pruzi u dužini od 77 kilometara i ka Nišu u dužini od skoro 100 kilometara - rekao je Garibović.

Radovi na rekonstrukciji pruge Rasputnica „G”–Rakovica–Resnik vredni su 23,7 miliona evra, a finansiraju se iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ova deonica nalazi se na pruzi Beograd-Mladenovac-Niš-Preševo (granica sa Makedonijom).

Ugovor predviđa rekonstrukciju i zamenu građevinske i elektrotehničke infrastrukture, a rok za izvođenje radova je 351 dan. Završetkom radova biće povećana propusna moć beogradskog železničkog čvora, a izvođenje radova neće uticati na redovno odvijanje železničkog saobraćaja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;