PRIJAVA-468X60-BANNER

Budući izgled beogradskog Studentskog trga

17.03.2017. | eKapija

Spomenik Zoranu Đinđiću, nekadašnjem premijeru ubijenom u atentatu 2003. godine, biće postavljen naspram obeležja Njegošu na budućem šetalištu – preuređenom Studentskom trgu.

Studentski trg u Beogradu
foto: beograd.rs

Poziciju tog monumenta, za koji je grad raspisao međunarodni konkurs, odredio je austrijski arhitekta Boris Podreka, autor idejnog rešenja Studentskog trga, koji će sa Vasinom ulicom i Trgom republike biti pretvoren u pešačku zonu, prenosi Beoinfo.

Kako će spomenik izgledati i od kojeg će materijala biti sačinjen, znaće se 16. oktobra, kada žiri treba da obelodani rezultate javnog nadmetanja.


foto: beograd.rs

Kombinacija svetlih i tamnih kamenih ploča, koje neće biti strogo geometrijskog oblika, dominiraće parterom između Akademskog parka, zgrade Rektorata i hotela Square Nine. U tom prostoru, kada se izmesti trolejbuska okretnica i sagradi podzemna garaža, biće smeštene skulpture ispred Etnografskog muzeja, kandelabri i klupe sa obe strane trga, uska fontana, mini-amfiteatar i po sredini - pergola. Ona će praktično sakriti kioske i stepenište, kao i liftove za garažu.

– Taj prostor bilo je teško oblikovati zbog njegove proporcije. On nije ni ulica ni trg, jer je njegova dužina šest puta veća od širine. Geometrijski red u toj slobodnoj organskoj teksturi drže kandelabri sa obe strane. Implanti poput skulptura, trga koji će povezati Knez Mihailovu ulicu i park daće poseban šmek prošlosti – ističe Podreka.


foto: beograd.rs

Sredinom Vasine ulice Podreka je predvideo klupe koje će moći da se pomeraju i drvored, a levom stranom ulice od Trga republike protezaće se biciklistička staza prema Kalemegdanu. Vozila za dostavu, policijska i Hitne pomoći jedina će imati pristup tom delu pešačke zone koja će se naslanjati na Trg republike. Njegova obnova, prema rešenju arhitekata Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića, trebalo bi da počne na jesen.

Izmeštanje trolejbuskog terminusa, što je uslov da se Podrekine ideje razigraju na Studentskom trgu, Milutin Folić, gradski urbanista, najavljuje za kraj leta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;