IZOLACIJA-468X60-BANNER

Izdato 1.500 energetskih pasoša za stambene zgrade

13.03.2017. | B92

U Srbiji postoji skoro 1.600 liceniranih inženjera za energetsku efikasnost i izdato je više od 1.500 energetskih pasoša.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac je, na konferenciji povodom završetka projekta „Savetodavne usluge u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu", istakao da sve zgrade koje se grade ili rekonstruišu moraju da dobiju „zeleni" pasoš što znači da ispunjavaju određeni nivo efikasnosti u uštedi energije.

- Unapređenje zakonodavstva za energetsku efikasnost u zgradama, uvođenje energetskih pasoša i nacionalne tipologije stambenih zgrada su najznačajniji rezultati projekta o energetskoj efikasnosti - dodao je Banjac.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Vođa projektnog tima Renate Šindlbek je rekla da je u Srbiji kroz uvođenje nacionalne tipologije stambenih zgrada prvi put omogućen kompletan pregled potreba za energijom za grejanje kao i načina na koje se ona može štedeti.

- Srbija je kroz rezultate postignute u ovom radu postala lider u oblasti energetske efikasnosti u zgradama na Balkanu i primer dobre prakse - istakla je Šindlbek.

Ona je najavila i nastavak rada na povećanju energetske efikasnosti, pre svega u školama i obdaništima.

Projekat koji je trajao devet godina realizovala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;