Izdato 1.500 energetskih pasoša za stambene zgrade

13.03.2017. | B92

U Srbiji postoji skoro 1.600 liceniranih inženjera za energetsku efikasnost i izdato je više od 1.500 energetskih pasoša.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac je, na konferenciji povodom završetka projekta „Savetodavne usluge u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu", istakao da sve zgrade koje se grade ili rekonstruišu moraju da dobiju „zeleni" pasoš što znači da ispunjavaju određeni nivo efikasnosti u uštedi energije.

- Unapređenje zakonodavstva za energetsku efikasnost u zgradama, uvođenje energetskih pasoša i nacionalne tipologije stambenih zgrada su najznačajniji rezultati projekta o energetskoj efikasnosti - dodao je Banjac.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Vođa projektnog tima Renate Šindlbek je rekla da je u Srbiji kroz uvođenje nacionalne tipologije stambenih zgrada prvi put omogućen kompletan pregled potreba za energijom za grejanje kao i načina na koje se ona može štedeti.

- Srbija je kroz rezultate postignute u ovom radu postala lider u oblasti energetske efikasnosti u zgradama na Balkanu i primer dobre prakse - istakla je Šindlbek.

Ona je najavila i nastavak rada na povećanju energetske efikasnosti, pre svega u školama i obdaništima.

Projekat koji je trajao devet godina realizovala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...