IZOLACIJA-468X60-BANNER

Počela izgradnja legata akademika Nikole Koke Jankovića u Kragujevcu

08.03.2017. | eKapija

Kragujevac će uskoro postati bogatiji za još jednu instituciju od nacionalnog značaja. Reč je o legatu najznačajnijeg srpskog vajara Nikole Koke Jankovića, rođenog Kragujevčanina, profesora beogradskog Univerziteta i redovnog člana SANU, počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca, legat će se nalaziti u blizini Rektorata kragujevačkog Univerziteta, a radovi započeti krajem februara trebalo bi da budu okončani u avgustu 2017. godine. Sredstva za izgradnju legata obezbedili su grad Kragujevac i Ministarstvo privrede Republike Srbije.

Inače, akademik Nikola Koka Janković je u martu 2012. godine, u želji da ostavi spomen svom rodnom gradu, poklonio svoja vajarska dela, umetničke i druge predmete iz svoje zbirke Univerzitetu u Kragujevcu i gradu Kragujevcu, pod uslovom da se za ove namene izgradi poseban objekat u kampusu Univerziteta.

Idejni projekat, po želji darodavca, uradio je arhitekta Zoran Gagić. U galerijskom prostoru biće postavljena dela akademika Jankovića, a u sklopu legata previđen je prostor za depo kao i za Centar za naučno–istraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu.

Radove izvodi preduzeće OBI iz Kragujevca, izabrano kao najpovoljniji izvođač javnom nabavkom koju je sprovelo Ministarstvo privrede.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...

;