Počela izgradnja legata akademika Nikole Koke Jankovića u Kragujevcu

08.03.2017. | eKapija

Kragujevac će uskoro postati bogatiji za još jednu instituciju od nacionalnog značaja. Reč je o legatu najznačajnijeg srpskog vajara Nikole Koke Jankovića, rođenog Kragujevčanina, profesora beogradskog Univerziteta i redovnog člana SANU, počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca, legat će se nalaziti u blizini Rektorata kragujevačkog Univerziteta, a radovi započeti krajem februara trebalo bi da budu okončani u avgustu 2017. godine. Sredstva za izgradnju legata obezbedili su grad Kragujevac i Ministarstvo privrede Republike Srbije.

Inače, akademik Nikola Koka Janković je u martu 2012. godine, u želji da ostavi spomen svom rodnom gradu, poklonio svoja vajarska dela, umetničke i druge predmete iz svoje zbirke Univerzitetu u Kragujevcu i gradu Kragujevcu, pod uslovom da se za ove namene izgradi poseban objekat u kampusu Univerziteta.

Idejni projekat, po želji darodavca, uradio je arhitekta Zoran Gagić. U galerijskom prostoru biće postavljena dela akademika Jankovića, a u sklopu legata previđen je prostor za depo kao i za Centar za naučno–istraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu.

Radove izvodi preduzeće OBI iz Kragujevca, izabrano kao najpovoljniji izvođač javnom nabavkom koju je sprovelo Ministarstvo privrede.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...