PRIJAVA-468X60-BANNER

I za adaptaciju potrebna građevinska dozvola

03.03.2017. | Novosti

Renoviranje stana, osim većih finansijskih sredstava, zahteva i dodatno vreme za dobijanje građevinske dozvole za izvođenje radova, ali i odobrenje upravnika zgrade. Adaptacija bez papira, ukoliko sa komšijama niste u prijateljskim odnosima, sugrađanima iz džepa može izbiti i 50.000 dinara, ali i obustavu radova po nalogu nadležne inspekcije.

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada zaštitio je komšiluk od nesavesnog izvođenja radova u susednom stanu, ali vlasnicima nametnuo dodatne obaveze, i finansijske i administrativne. Dok se za krečenje, lupanje pločica i lepljenje novih vlasnici stanova nikome ne moraju pravdati, veći građevinski radovi zahtevaju posedovanje manje građevinske dozvole, koja košta najmanje 6.000 dinara. Tako adaptacije poput rušenja unutrašnjeg zida, menjanja stolarije ili zamena centralnog grejanja spadaju u investicione radove, koje zahtevaju određenu dokumentaciju i dozvole nadležnih institucija.

Procedura dobijanja građevinske dozvole podrazumeva najpre slanje elektronskog upita Opštini, na kojoj se nalazi stambeni objekat. Uz zahtev za dobijanje male građevinske dozvole dostavlja se i idejni projekat sa potpisom odgovornog projektanta i dokaz o vlasništvu nad nekretninom.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ukoliko se upustite u nelegalno investiciono održavanje, kako ga Zakon definiše, koje podrazumeva sve one radove koji utiču na normalno korišćenje ostalih stambenih jedinica u objektu, na vrata mogu pokucati građevinski inspektori. Kaznene mere su obustava radova, zahtev za nabavku dozvole ili vraćanje objekta u prvobitno stanje. Ipak, najoštrija kaznena mera novog Zakona je plaćanje iznosa od 50.000 dinara.

Ove kaznene mere važe i kada je reč o promeni spoljne fasade. Naime, vlasnici stanova ne smeju krečiti niti izvoditi druge radove na adaptaciji fasade samo na spoljnoj površini svog stana, već to moraju učiniti na nivou cele vertikale. Zbog toga je potrebno na nivou skupštine stanara podneti zahtev, a ne pojedinačno.

Ipak, ukoliko se sugrađani odluče samo za tekuća održavanja, poput zamene sanitarija, podnih i zidnih obloga, nikome se ne moraju pravdati, pa ni upravniku zgrada.

- Tekuće održavanje podrazumeva oštećenja koja nastaju upotrebom objekta ili radi otklanjanja tih oštećenja, a sastoje se od pregleda, popravki i preduzimanja preventivnih i zaštitnih mera, odnosno svi radovi kojima se obezbeđuje održavanje objekta na zadovoljavajućem nivou upotrebljivosti - navodi se u Zakonu.

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada predviđa i novine u slučaju adaptacije u zaštićenim zonama. Vlasnici tih objekata moraće prvo da se obrate Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a nakon toga i nadležnim institucijama. Rok da ministarstvo izda dozvolu vlasniku stana za početak radova je 15 dana, ali će u dozvoli jasno biti naznačeno šta se od vlasnika očekuje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;