PRIJAVA-468X60-BANNER

Španski trio dobitnik prestižne Pricker nagrade za arhitekturu

02.03.2017. | Beta

Tim španskih arhitekata dobitnik je ovogodišnje Prickerove nagrade za arhitekturu („Pritzker Architecture Prize“), jednog od najznačajniji priznanja u toj oblasti. Nagrada je dodeljena arhitektama Rafelu Arandi, Karme Pigem i Ramonu Vilalti, objavio je danas (02.03.2017) Tom Pricker (Pritzker) predsednik Hajat fondacije, sa sedištem u Čikagu, koja je sponzor nagrade.

Ovo troje arhitekata iz Olota, iz Katalonije na severoistoku Španije, sarađuju od kada su osnovali arhtitektonski studio RCR Arquitectes u svom rodnom gradu pre gotovo 30 godina. Među njihovim projektima su obdanište, restoran i vinarija. Pored Španije radili su projekte u Belgiji i u Francuskoj. Laureati Pricker nagrade dobijaju i 100.000 dolara, a ceremonija uručivanja nagrade biće održana u Tokiju u maju.

Slika. Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta (foto:Courtesy Javier Lorenzo Domínguez, preuzeto sa www.archpaper.com)

Ovo je drugi put za 39 godina da je nagrada otišla u Španiju, prethodni put je dobio Rafael Moneo 1996. godine. Medju ranijim dobitnicima nagrade su Frank Geri, Oskar Nimajer i Norman Foster.

Karme Pigem, jedina žena u grupi, rekla je da su njih troje kada su diplomirali rešili da se vrate u svoje rodno mesto i zajedno osnuju kompaniju.

- Zajedno smo rasli kao arhitekte. Jako dobro se slažemo, i smatramo najvećim uspehom to što smo ostali zajedno - rekla je ona u telefonskom razgovoru iz Olota, mesta koje se nalazi na granici sa Francuskom.

Ona je rekla da za sada nemaju planove da se šire.

- Sada samo uživamo u ovom uspehu, a šta će se dalje desiti, videćemo - rekla je Pigem.

Žiri je saopštio da se pobednici ističu po svom pristupu kojim se spaja istovremeno lokalno i univerzalno. - Svi njihovi radovi imaju jak osećaj mesta i snažno su povezani sa okolinom - navodi se u saopštenju i dodaje da su oni demonstrirali ljubav prema tradiciji i inovaciji.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade je Čileanac Alehandro Aravena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;