PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Španski trio dobitnik prestižne Pricker nagrade za arhitekturu

02.03.2017. | Beta

Tim španskih arhitekata dobitnik je ovogodišnje Prickerove nagrade za arhitekturu („Pritzker Architecture Prize“), jednog od najznačajniji priznanja u toj oblasti. Nagrada je dodeljena arhitektama Rafelu Arandi, Karme Pigem i Ramonu Vilalti, objavio je danas (02.03.2017) Tom Pricker (Pritzker) predsednik Hajat fondacije, sa sedištem u Čikagu, koja je sponzor nagrade.

Ovo troje arhitekata iz Olota, iz Katalonije na severoistoku Španije, sarađuju od kada su osnovali arhtitektonski studio RCR Arquitectes u svom rodnom gradu pre gotovo 30 godina. Među njihovim projektima su obdanište, restoran i vinarija. Pored Španije radili su projekte u Belgiji i u Francuskoj. Laureati Pricker nagrade dobijaju i 100.000 dolara, a ceremonija uručivanja nagrade biće održana u Tokiju u maju.

Slika. Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta (foto:Courtesy Javier Lorenzo Domínguez, preuzeto sa www.archpaper.com)

Ovo je drugi put za 39 godina da je nagrada otišla u Španiju, prethodni put je dobio Rafael Moneo 1996. godine. Medju ranijim dobitnicima nagrade su Frank Geri, Oskar Nimajer i Norman Foster.

Karme Pigem, jedina žena u grupi, rekla je da su njih troje kada su diplomirali rešili da se vrate u svoje rodno mesto i zajedno osnuju kompaniju.

- Zajedno smo rasli kao arhitekte. Jako dobro se slažemo, i smatramo najvećim uspehom to što smo ostali zajedno - rekla je ona u telefonskom razgovoru iz Olota, mesta koje se nalazi na granici sa Francuskom.

Ona je rekla da za sada nemaju planove da se šire.

- Sada samo uživamo u ovom uspehu, a šta će se dalje desiti, videćemo - rekla je Pigem.

Žiri je saopštio da se pobednici ističu po svom pristupu kojim se spaja istovremeno lokalno i univerzalno. - Svi njihovi radovi imaju jak osećaj mesta i snažno su povezani sa okolinom - navodi se u saopštenju i dodaje da su oni demonstrirali ljubav prema tradiciji i inovaciji.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade je Čileanac Alehandro Aravena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;