IZOLACIJA-468X60-BANNER

Osam potencijalnih ruta za auto-put Sarajevo-Beograd

17.02.2017. | eKapija

Projekat izgradnje auto-puta između Sarajeva i Beograda je strateški bitan i za BiH i za Srbiju, ocenili su ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministar saobraćaja i komunikacija Republike Srpske Neđo Trninić koji su u sredu (15. februara 2017) u Sarajevu razgovarali o ovom projektu.

Jusko je posle sastanka izjavio novinarima da je razgovarano o predlozima i Republike Srpske i Autocesta Federacije BiH, te da postoji spisak predloga.

- U ovom momentu imamo pet do šest različitih predloga. Postoje određeni uslovi kojih i mi moramo da se pridržavamo. Moramo voditi računa o tome koji je to bio plan Republike Srbije i da se mi konektujemo na tu rutu - rekao je Jusko, prenosi Fena.

Kako navodi Klix.ba, postoji čak osam potencijalnih ruta, kojima bi mogao da prolazi auto-put Sarajevo-Beograd.

Jusko je kazao da će konačna odluka o tome biti doneta nakon sastanka sa investitorom u Turskoj, koji će se održati najkasnije za mesec dana, nakon čega će biti definisana i ruta.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

On je naveo da mora da se zna koliko novca će biti uloženo, da nijedan od predloga nije favorizovan, kao i da se mora voditi računa koji je plan Srbije, kako bi se „konektovali" na tu rutu.

- Od bosanskih parlamentaraca smo dobili predlog da ruta ide preko Bijeljine, druga bi išla od Bijeljine prema Doboju, treća prema Milićima. Imamo predlog ta rutu od Vardišta prema Sokocu, Palama, Goraždu i Ustipraci. Suzićemo krug i izabrati najbolju rutu, ali ključno je da predstavnici Srbije budu na narednom sastanku - kazao je Jusko.

Prema njegovim rečima, istočni deo BiH je siromašan i putna infrastruktura je loša, ali i da bi taj putni pravac mogao da omogući ljudima da ostvare komunikaciju i sa Koridorom 5C i sa zemljama sa kojima je Srbija povezana.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić istakao je da su svi predlozi ravnopravni.

- Stav Republike Srpske je da zastupamo viđenja koja su trenutno u našim dokumentima, a to su Prostorni plan RS i Strategija RS, koja je sastavni deo Strategije BiH. Naravno, moguća su eventualna odstupanja. Razmatrali smo nekoliko varijanti, najbliža je veza izmedu Sarajeva i Vardišta, a dalje ide kroz Srbiju - rekao je Trninić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;