IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nakrivile se „Komgrapove“ zgrade u Zemunu

02.02.2017. | S.Sretenović-A.Vasić | Novosti

Piza ima jedan krivi toranj, dok Zemun u ulicama Miće Radakovića i Sava Burića ima više od deset. Zgrade u ovim ulicama, prema rečima njihovih stanara, počele su da tonu pre nešto više od dve godine. Neke su pod tolikim nagibom da ukoliko se stavi kliker na jednu stranu sobe završi na drugoj. Iz JP Gradsko stambeno kažu da su po prijavi stanara otklanjali kvarove za koje su nadležni. Međutim, dodaju da ovakva vrsta problema nije u njihovom domenu.

Godine 1973. firma Komgrap, koja je trenutno u stečaju, sagradila je više od deset zgrada u naselju „Save Kovačevića“ u Zemunu. One su pre nekoliko godina počele da tonu. Zgrada u Miće Radakovića broj 6 najviše je ulegla u jednu stranu. Zbog toga se prozori podruma vide sa jedne strane zgrade, dok sa druge ne postoje.

Nagib zgrade počeo je da smeta i liftovima, pa, prema rečima sagovornika, sve češće menjaju klizače. Kako kaže Penić, pomenute zgrade tonu zato što se nalaze na močvarnom zemljištu.

- Sve su u isto vreme počele da tonu. Iz "Gradskog stambenog" su dolazili u broj 6 i potom postavili šipove da spreče dalje propadanje zgrade - kaže Darko Penić koji živi u Miće Radakovića 2. - Mi smo ispred našeg solitera sami betonirali, to nam je bilo jeftinije.

Kako kažu iz JP Gradsko stambeno, propadanje tla je uočeno kod nekoliko stambenih zgrada u ulicama Miće Markovića i Sava Burića. Ipak, reč je o kompleksnom problemu, jer je došlo do narušavanja statike zgrada.

- Za trajnije rešenje neophodno je da se stanari obrate relevantnim institucijama, a to su, prema odgovoru Gradskog stambenog - Građevinski fakultet u Beogradu, Institut „Kirilo Savić" i Geosonda d.o.o. koji se bave problematikom sleganja tla, merenjem potrebnih parametara i izradom projekata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;