PRIJAVA-468X60-BANNER

Nastavljeni radovi kod „Prokopa“

01.02.2017. | Beobuild

Radovi na izgradnji gornjih pristupnih puteva železničkoj stanici „Prokop“ nastavljaju se posle prekida uslovljenog jako niskim temperaturama. Prvi topliji dani ponovo su pokrenuli gradilište, gde je do sada završeno više od pola projektom predviđenih radova. Izvođač je uveden u posao pre oko 5 meseci, a rok za završetak svih radova je maj ove godine. Projekat južnih pristupa „Prokopu“ podrazumeva izgradnju široke pristupne saobraćajnice sa gornje strane (kota 105), koja bi omogućila vezu staničnog kompleksa i Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića sa jedne, odnosno Ulicom Dragana Mancea sa druge strane. Saobraćajnica je dugačka oko 770 metara, a radovi dobro napreduju na obe pozicije.

Na delu kod Ulice Dragana Mancea rade se dve odvojene konstrukcije, od koje će jedna biti na nasipu a druga na stubovima. Do sada je završeno 130 metara potpornog zida, preostalo je da se završi još oko 20 metara, kada počinje nivelacija i formiranje trupa saobraćajnice na nasipu. Istovremeno se za drugi pravac gradi 145 m dugačka mostovska konstrukcija sa šest stubnih mesta i pet polja. Stubovi su završeni, a teku pripreme za izlivanje prve dve ležišne grede na njima. Kolovoznu konstrukciju će nositi 30 velikih greda, a prednapregnuti elementi proizvode se na samom gradilištu.

Pristupi sa Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića podrazumevaju završetak podvožnjaka i rampe nedaleko od instituta Rudo, koji će omogućiti denivelisano ukrštanje ove dve saobraćajnice. Ispod postojećeg nadvožnjaka iskopom je izdubljena trasa nove rampe, čime je povećana visina mostovske konstrukcije i omogućen nesmetan pristup svim vozilima. Na ovom delu već je završena kanalizacija, a počelo je i probijanje buduće biciklističko-pešačke veze sa Bulevarom kneza Aleksandra Karađorđevića.

Izgradnjom južnih pristupnih puteva počeo je i najkompleksniji deo na završetku železničke stanice Beograd Centar - njena saobraćajna i transportna integracija. Završetak gornjeg prilaza poboljšaće dostupnost još uvek izolovanog objekta, međutim ovo je samo prvi korak. Iskorišćenje stanice, a samim tim i realizacija ostalih funkcija kompleksa, usko je vezano za dalji razvoj infrastrukture i stanične funkcije. Za projekat ostaje kritično važno da u narednom periodu realizuje donji stanični trg i punu saobraćajnu vezu sa auto-putem.

Vrednost projekta južne pristupne saobraćajnice na „Prokopu“ ugovoren je na 380 miliona dinara, a radove izvodi austrijski Strabag. Rok za završetak svih radova je kraj maja ove godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;