SFSOPLATE-468X60-BANNER

Novi Sad dobija novi park

11.01.2017. | Gorica Nikolin | 021

Sadašnja neuređena javna površina između Novog naselja i Nove Detelinare, obrasla i u nekim delovima pretvorena u divlju deponiju, uskoro će postati park, saznaje 021.

Kako kažu u Gradskom zelenilu, u toku je izrada projekta velikog parka na 3,5 hektara na pomenutoj lokaciji, a koji će sadržati poslastičarnicu, teretanu na otvorenom, javni toalet, igralište, teren za boćanje, fontanu, kao i teren za održavanje radionica, koncerata i drugih sadržaja. Idejnim planom je predviđeno da park ima 10 ulaza, od kojih su dva glavna. Uskoro će se znati da li će se park graditi u više faza, ali je prvo potrebno pripremiti teren.

- U međuvremenu je potrebno izvršiti i preparcelizaciju zemljišta. Posle toga sledi početak pripremnih radova koji podrazumevaju uklanjanje divljih deponija na kojima se nalazi i ogromna količina šuta, kao i samoniklog rastinja. Pripremni radovi podrazumevaju i nasipanje površine namenjene parku plodnim humusom. Postojeće visoko rastinje biće detaljno pregledano od strane stručnih službi i ono koje ne bude moralo da se uklanja zbog prestarelosti ili bolesti, uklopiće se u projekat novog parka. Među postojećim vrstama zastupljene su bela topola, jablan, brest, jasen i vrba - kažu za 021 u ovom preduzeću i dodaju da pripremni radovi počinju na proleće.
 
Nakon detaljnog pregleda stabala, znaće se koliko će novog zelenila biti posađeno. - Ono što se sada zna je da zelenila u parku treba da bude oko 75 odsto u odnosu na druge sadržaje. Uz sve to, biće postavljen i dovoljan broj klupa i korpi za smeće - napominju u Zelenilu.
 
Ovaj park nastaće u sklopu akcije „Parkovi umesto deponija", koja je pokrenuta krajem 2014. godine. Prvi park u okviru ove akcije nikao je u Petrovaradinu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;