Beograd menja lični opis, a pitaju li se struka i građani?

02.12.2016. | Maja Nikolić | N1

Gradske vlasti imaju velike planove za Beograd. Dok na Trgu Slavija počinje gradnja muzičke fontane, najavljuje se i povratak tramvaja od Slavije do Kalemgdana. Zatim će se u budućnosti oni s Novog Beograda do Kalemgdana voziti gondolom, a sa Slavije ponovo tramvajem, kao nekada, kroz pešačku zonu na Terazijama. Tako bi Beograd, prema zamisli gradskih vlasti trebalo da izgleda.

To su samo neki u nizu projekata koji su veliki i skupi, a o kojima stručna javnost zna malo, a građani gotovo ništa.

Međutim, gradonačelnik Siniša Mali tvrdi upravo suprotno tome.

Beograd (www.pixabay.com)

- Sve što radimo, radimo zajedno sa građanima. Imate javne uvide gde se svim građanima Beograda prezentuje ono što je planirano da se uradi, svi daju komentare i onda zajedno donosimo odluke koje su najbolje za budućnost našeg grada. Nema svrhe da donosim neke odluke tako što mi je palo na pamet - poručuje prvi čovek grada.

A struka, odnosno Bojan Kovačević iz Akademije arhitekture Srbije, kaže: “Moja saznanja kažu da o tome niko ništa ne zna, osim iz medija“.

Zato se u Akademiji arhitekture nadaju da će neki od najavljenih gradskih projekata ostati samo na najavi.

- Srpska sredina je vrlo osetljiva na korupciju, međutim potpuno gubimo iz vida da neko donosi totalno nekompetentne odluke, a da uopšte nije u pitanju nikakva korupcija, nego jednostavno ne znate, a volite da odlučujete. Čim se pozivate na velelepnost, vi ste kod mene sumnjivog znanja - navodi Kovačević.

Na kritike, gradonačelnik odgovara da se za svako arhitektonsko rešenje raspisuje konkurs koji prolazi javni uvid i struke i građana, a svi projekti u gradu nalaze se, kaže, i na internetu, na mobilnoj aplikaciji koji se zove Beograđani.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...