INFONET-468X60-BANNER

Kuće niču i mimo zakona

25.11.2016. | J.Stojković | Novosti

Iako godinama statistika pokazuje da je opština Preševo jedna od najsiromašnijih u Srbiji, ovo je ujedno i jedna od lokalnih samouprava u kojima se najviše gradi. Uglavnom „niču" stambene zgrade i poslovni prostori, a investitori su Albanci, ne samo iz ovog kraja, već i oni koji godinama žive i rade u inostranstvu.

- Po broju novogradnji i novim infrastrukturnim projektima gotovo da nemamo premca i na to smo veoma ponosni. Očekujemo da, uz pomoć nove lokalne vlasti, ova delatnost bude znatno proširena - kaže predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

Izvođači radova s kojima smo kontaktirali nisu želeli da javno govore o svojim poslovima, ali tvrde da rade po zakonu. Nezvanično, kupaca ima - posebno za stanove koji su još u izgradnji, pa im je i cena povoljnija.

Prema rečima jednog od Albanaca iz ovog dela Srbije, ranije su gastarbajteri u zavičaj slali novac da rođaci grade kuće, a sada je postalo popularno da se kupuju - stanovi.

Ipak, dok se samo pretpostavlja da svi izvođači radova imaju uredne dozvole lokalne samouprave, neke građevine u centru Preševa ne deluju kao idealno urbanističko rešenje, a jedan od takvih primera je i stambeni objekat koji, u blizini autobuske stanice, „niče" tik kraj benzinske pumpe, pa se postavlja i pitanje bezbednosti.

- Još nemam sve informacije o tome, jer sam nasledio mnoge odluke koje je donela prethodna vlast, uključujući i dozvolu za izgradnju pomenute višespratnice - kaže aktuelni čelnik Preševa Šćiprim Arifi, najavljujući da će se ubuduće sve raditi isključivo uz poštovanje pozitivnih propisa države Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;