PRIJAVA-468X60-BANNER

Kuće niču i mimo zakona

25.11.2016. | J.Stojković | Novosti

Iako godinama statistika pokazuje da je opština Preševo jedna od najsiromašnijih u Srbiji, ovo je ujedno i jedna od lokalnih samouprava u kojima se najviše gradi. Uglavnom „niču" stambene zgrade i poslovni prostori, a investitori su Albanci, ne samo iz ovog kraja, već i oni koji godinama žive i rade u inostranstvu.

- Po broju novogradnji i novim infrastrukturnim projektima gotovo da nemamo premca i na to smo veoma ponosni. Očekujemo da, uz pomoć nove lokalne vlasti, ova delatnost bude znatno proširena - kaže predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

Izvođači radova s kojima smo kontaktirali nisu želeli da javno govore o svojim poslovima, ali tvrde da rade po zakonu. Nezvanično, kupaca ima - posebno za stanove koji su još u izgradnji, pa im je i cena povoljnija.

Prema rečima jednog od Albanaca iz ovog dela Srbije, ranije su gastarbajteri u zavičaj slali novac da rođaci grade kuće, a sada je postalo popularno da se kupuju - stanovi.

Ipak, dok se samo pretpostavlja da svi izvođači radova imaju uredne dozvole lokalne samouprave, neke građevine u centru Preševa ne deluju kao idealno urbanističko rešenje, a jedan od takvih primera je i stambeni objekat koji, u blizini autobuske stanice, „niče" tik kraj benzinske pumpe, pa se postavlja i pitanje bezbednosti.

- Još nemam sve informacije o tome, jer sam nasledio mnoge odluke koje je donela prethodna vlast, uključujući i dozvolu za izgradnju pomenute višespratnice - kaže aktuelni čelnik Preševa Šćiprim Arifi, najavljujući da će se ubuduće sve raditi isključivo uz poštovanje pozitivnih propisa države Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;