INFONET-468X60-BANNER

Led ulična rasveta stigla u Žabalj

18.11.2016. | Marko Jakovljev | RTV

Ovih dana u opštini Žabalj završava se zamena stare ulične rasvete štedljivim LED sijalicama. Posao je vredan više od milion evra, ali to opštinu neće koštati ni dinar. Stare sijalice su spremne za otpad. Nova led tehnologija, koja je prvi put u javnoj rasveti uvedena 2010, u Beogradu, Novom Sadu i Novom Bečeju, sada je i na banderama u 4 mesta opštine Žabalj.

Led sijalice troše tri puta manje energije od starih, ali to nije jedina ušteda. Biće ušteđeno oko tri miliona dinara, koliko je na godišnjem nivou opština Žabalj izdvajala za održavanje i rezervne delove.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Smisao jeste zamena dotrajalih sijalica koje troše ogromnu količinu energije. Zapravo, za iste pare koje smo ranije plaćali, preko javno–privatnog partnerstva, sada imamao novu, modernu rasvetu, kao svuda u Evropi - veli Radomir Zlokolica, direktor JKP Čistoća.

Opštinu ovaj projekat neće koštati ni dinar više nego što su plaćali energiju do sada, jer će taj novac biti plaćan izvođačima, partnerskoj firmi, odnosno konzorcijumu ENEF-energetska efikasnost, koji ima obavezu da održava sistem narednih 12 godina.

- Vrednost je preko milion evra, što opština Žabalj ne bi mogla sama da finansira za jednu godinu. Model javno-privatnog partnerstva omogućava da dobijemo rasvetu i ostvarimo kapitalnu investiciju. Sličan model smo započeli u vezi sa asfaltiranjem ulica u Žablju - naveo je Čedomir Božić, predsednik opštine Žabalj.

Dobar primer javno-privatnog partnerstva u Žablju zainteresovao je i druge opštine. Nedavno su im u gostima bili prijatelji iz Požege koji su rešeni da slično urade u svom gradu. Postavljanje nove rasvete završeno je u Žablju, Đurđevu i Gospođincima, a u narednih nedelju dana, novim svetlom sijaće i ulice u Čurugu.

 

Komentari: 1

Dr Miggyy 13.06.2017 18.21.10

Pre par godina, pod dirigentskom palicom Spaskovskog, zamenjeni su stubovi u ulici Moše Pijade, ugrađeni novi sa svetlom koje skoro i da se ne vidi, a sve je urađeno energetske efikasnosti radi (a one druge, kriminalne efikasnosti nije pominjana). Sada biće uvedena štedljiva LED sijalična rasveta. Ovo sve kada se stavi u matematici sa svim uloženim parama i ugradnjom nosilaca funkcija, željena efikasnost biće ostvarena, al’ za sto narednih godina?!

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;