Izgradnja teniskih terena na Dorćolu - pripreme za "ATP Beograd 2009"

28.11.2008. | Blic

Izgradnja teniskih terena na Dorćolu, na kome će biti održan prvi profesionalni turnir u Srbiji "ATP Beograd 2009" počeće polovinom decembra i koštaće oko 70 miliona dinara. Program rekonstrukcija obuhvata sedam terena koji će u potpunosti zadovoljavati ATP standarde, a na njima će biti održan i teniski turnir u sklopu "Univerzijade".

Novak Đoković je u protekloj sezoni ispunio dečački san - osvojio je prvi grend slem turnir u Melburnu i Masters u Šangaju, a sada će sa porodicom uspeti da ostvari želju mnogih generacija - da Srbija i Beograd budu domaćini jednog velikog teniskog događaja, koji bi mogao da nađe svoje mesto u ATP kalendaru na duži period. Za prvi put, odabrani su dotrajali tereni na SC "Milan - Gale Muškatirović", koji će posle kompletne rekonstrukcije, za koju je angažovana kompanija "Mašinoprojekt", dobiti sasvim novi izgled.

- Želja nam je bila da budemo maksimalno praktični. Tereni se rekonstruišu za potrebe ATP turnira, ali će se na njima igrati i na Univerzijadi - rekao je za "Blic" gradski sekretar za sport Igor Miklja.

Izgradnju teniskih terena finansiraće Republika Srbija, Grad Beograd i Opština Stari grad, iz čijih budžeta će u tu svrhu biti izdvojeno oko 70 miliona dinara. Rekonstrukcija bi trebalo da bude završena najkasnije do polovine aprila sledeće godine, dakle dve nedelje pre početka samog turnira.

Prema projektu koji je uradio "Mašinoprojekt", predviđeno je da ceo kompleks broji sedam terena, centralni kapaciteta 5.000 mesta i dva manja koji će moći da prime do 3.000 posetilaca. U planu je izgradnja još četiri prateća terena, a tribine će biti montažnog tipa.

- Odrastao sam na Dorćolu i dobro poznajem u kakvom stanju su tereni u nekadašnjem "25. maju". ATP je veoma zahtevan i bilo je jasno da su sadašnji uslovi daleko od zadovoljavajućih. Za potrebe takvog turnira neophodno je osim savremenih terena, urediti i prostor okolo, svlačionice, teretanu, sale za masere i medicinski centar, medija centar i niz pomoćnih objekata. Međutim, ne sumnjam da će sve to biti na vrhunskom nivou, a dobro je i to što će objekat moći da se koristi trajno posle planiranih takmičenja - kaže naš poznati teniski stručnjak Radmilo Armenulić.

1. Glavni teren (montažne tribina koje će moći da prime oko 5.000 posetilaca)
2. Teren broj 1 (kapaciteta 3.000 mesta)
3. Teren broj 2 (kapaciteta do 3.000 mesta)
4-7. ostali tereni

Činjenica da je ATP tek pre dve nedelje odobrio da porodica Đoković (kompanija "Family sport") dobije licencu za organizaciju turnira, uslovila je da se hitno krene u realizaciju projekta, jer je turnir na programu početkom maja. Kompanija "Mašinoprojekt" je i pre nego što je bilo poznato da će Beograd dobiti ATP turnir, uradila projekt rekonstrukcije celog SC "Milan - Gale Muškatirović", pa je bilo logično da dobije prednost i prilikom izrade projekta za rekonstrukciju terena za potrebe turnira.

Rukovodilac projekta Ivan Jauković kaže da je za kompaniju ovo bio jedan od lakših zadataka.

- Za nas je to mali posao, ali će za grad biti izuzetno značajan. Imamo odličnu saradnju s porodicom Đoković i opštinom Stari grad i mislim da smo dobili prednost zbog toga što smo bili u stanju da veoma brzo uradimo ceo projekat. Trebalo nam je nešto više od dve nedelje da ga završimo na opšte zadovoljstvo svih.

Radovi bi trebalo da počnu čim vremenski uslovi budu povoljni, a kompanija je zadužena isključivo za rekonstrukciju terena i izradu pomoćnih objekata.

- U našoj nadležnosti su tereni, tribine, pomoćni objekti, kao što su svlačionice, VIP lože, medija centar i slično. Projekat parkinga radi direkcija. Dolazili su ljudi iz "Family sporta" i pitali su nas da li je moguće da sve bude završeno tako brzo. Mi smo firma koja ima 250 zaposlenih i kod nas je sve moguće - kaže Jauković.

Rekonstrukcijom teniskih terena biće obuhvaćena i izgradnja prilaznih saobraćajnica, parking mesta, prodavnica i uređenje okoline. Na ove terene će deo svojih aktivnosti prebaciti i Teniski savez Srbije, pa će se na njima pripremati Fed i Dejvis kup reprezentacija.

U igri bila dva projektanta

"Mašinoprojekt" je jedna od vodećih kompanija u oblasti projektovanja i arhitekture. Ova kompanija radila je i na izgradnji Vojnomedicinske akademije u Beogradu, Narodne banke Srbije na Slaviji, ali i objekte brojnih banaka u Beogradu. Klijenti su im kompanije "Agrokor", "Pink", "Tarkett", "Delta holding", "Hemofarm", "Airport City", "U.S. Steel" i drugi.

Međutim, u igri za dobijanje ovog značajnog posla za Beograd bila je i kompanija "Colombo and Bo", koja radi projekat na izgradnji budućeg sportsko-poslovnog projekta u Kragujevcu, takođe za porodicu Đoković. I ova kuća je imala pripremljen projekat ali je, kako saznajemo, pobedila kompanija koja može pre da ga završi.

Datum održavanja: 04-10.05.2009.
Rang turnira: ATP 250 serija
Podloga: šljaka
Nagradni fond: (okvirno, 398.000 evra)
Igrača u glavnom žrebu: 32

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 28.11.2008.)

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...