PRIJAVA-468X60-BANNER

Plan za širenje Bulevara despota Stefana

15.11.2016. | Beobuild

Jedna od pozitivnih promena u radu gradske uprave svakako je ubrzano usvajanje planskih dokumenata, pre svega kada se govori o važnim infrastrukturnim projektima i saobraćajnim unapređenjima. U prethodnom periodu usvojeno je na desetine raznih planova detaljne regulacije, a među njima nalaze se i projekti na čiju realizaciju se čeka već decenijama. Od ove nedelje biće predstavljen plan detaljne regulacije za širenje Bulevara despota Stefana, na potezu od Ulice Džordža Vašingtona do Cetinjske ulice. Plan predviđa uklanjanje uskog grla na ovom bulevaru kod Prve ekonomske škole, rušenjem objekata koji remete regulacionu liniju i širenjem postojećeg kolovoza.

Deonica u obuhvatu ovog dokumenta dugačka je nešto više od 280 metara i u trenutnom stanju ima širinu dve kolovozne trake, nadovezujući se na ostatak saobraćajnice izvedene sa po dve trake za svaki pravac. Širenje ovog dela bulevara treba izvesti na parnoj strani, gde većina objekata već zauzima poziciju prema novoj nameni površina. Da bi se realizovala planirana saobraćajnica potrebno je ukloniti tri postojeća objekta koja trenutno remete formiran ulični niz, a radi se o objektima na broju 38, 40 i 48.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Upravo objekti na prvobitnoj regulacionoj liniji predstavljaju i istorijski najvredniji deo građevinskog fonda, pa je na broju 38 porodična kuća porodice Dunđerski iz 1928. godine, dok se na broju 48 nalazi stambeni objekat arhitekte Milivoja Smiljanića iz 1923. godine. Tu je i kuća narodnog poslanika i konzula Todora Stankovića iz 1922. godine na broju 35. Nažalost, trenutno ne postoji ni jedan mehanizam koji u ovakvim situacijama čuva nasleđe, a jedna od opcija bi bila  bi rekonstrukcija prednjih fasada ili bar njihovih delova na novim objektima. To bi bio vrlo značajan doprinos očuvanju njihovih kulturnih i estetskih vrednosti, kao i autentičnosti čitavog ambijenta.

Planirani profil Bulevara despota Stefana sastojaće se od dva puta po dve saobraćajne trake širine 3.5 metra, kao i obostranim trotoarima promenljive širine (od 2.8 do 8.5m) sa pripadajućom biciklističkom stazom i drvoredima. Plan detaljne regulacije za novu saobraćajnicu biće na javnom uvidu od 15. novembra do 15. decembra.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;