INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plan za širenje Bulevara despota Stefana

15.11.2016. | Beobuild

Jedna od pozitivnih promena u radu gradske uprave svakako je ubrzano usvajanje planskih dokumenata, pre svega kada se govori o važnim infrastrukturnim projektima i saobraćajnim unapređenjima. U prethodnom periodu usvojeno je na desetine raznih planova detaljne regulacije, a među njima nalaze se i projekti na čiju realizaciju se čeka već decenijama. Od ove nedelje biće predstavljen plan detaljne regulacije za širenje Bulevara despota Stefana, na potezu od Ulice Džordža Vašingtona do Cetinjske ulice. Plan predviđa uklanjanje uskog grla na ovom bulevaru kod Prve ekonomske škole, rušenjem objekata koji remete regulacionu liniju i širenjem postojećeg kolovoza.

Deonica u obuhvatu ovog dokumenta dugačka je nešto više od 280 metara i u trenutnom stanju ima širinu dve kolovozne trake, nadovezujući se na ostatak saobraćajnice izvedene sa po dve trake za svaki pravac. Širenje ovog dela bulevara treba izvesti na parnoj strani, gde većina objekata već zauzima poziciju prema novoj nameni površina. Da bi se realizovala planirana saobraćajnica potrebno je ukloniti tri postojeća objekta koja trenutno remete formiran ulični niz, a radi se o objektima na broju 38, 40 i 48.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Upravo objekti na prvobitnoj regulacionoj liniji predstavljaju i istorijski najvredniji deo građevinskog fonda, pa je na broju 38 porodična kuća porodice Dunđerski iz 1928. godine, dok se na broju 48 nalazi stambeni objekat arhitekte Milivoja Smiljanića iz 1923. godine. Tu je i kuća narodnog poslanika i konzula Todora Stankovića iz 1922. godine na broju 35. Nažalost, trenutno ne postoji ni jedan mehanizam koji u ovakvim situacijama čuva nasleđe, a jedna od opcija bi bila  bi rekonstrukcija prednjih fasada ili bar njihovih delova na novim objektima. To bi bio vrlo značajan doprinos očuvanju njihovih kulturnih i estetskih vrednosti, kao i autentičnosti čitavog ambijenta.

Planirani profil Bulevara despota Stefana sastojaće se od dva puta po dve saobraćajne trake širine 3.5 metra, kao i obostranim trotoarima promenljive širine (od 2.8 do 8.5m) sa pripadajućom biciklističkom stazom i drvoredima. Plan detaljne regulacije za novu saobraćajnicu biće na javnom uvidu od 15. novembra do 15. decembra.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;