PRIJAVA-468X60-BANNER

Započela rekonstrukcija Trga Slavija

14.11.2016. | Tanjug

Izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića započelo je juče (13.11.2016), čime je zvanično počela i rekonstrukcija Trga Slavije, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

- Sklanja se ploča po ploča i svaka je snimljena i popisana, posle čega će biti potpuno restaurirana. Do kraja sledeće godine, spomenik će biti postavljen na predviđenoj lokaciji između ovog trga i Ulice kralja Milutina, na sredini budućeg parka. Na taj način spomeniku će moći da se priđe i da se na dostojan način oda počast Dimitriju Tucović - naglasio je Vesić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Posmrtni ostaci jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti 20. veka, koji je poginuo kao oficir Vojske Kraljevine Srbije u Kolubarskoj bici, uz sve državne i vojne počasti biće pohranjeni u Aleji velikana, gde i pripadaju. Tako ćemo se dostojanstveno i na poseban način odužiti Dimitriju Tucoviću, kazao je Vesić.

U prvoj fazi rekonstrukcije Trga Slavija predviđena je izrada fontane, što počinje u narednih desetak dana, dodao je Vesić.

- Fontana će imati prečnik 32 metra, sa mlazom do 16 metara visine. Imaće posebne softvere za smanjivanje i povećavanje mlaza, u skladu sa muzikom ili brzinom vetra. Radovi će trajati 155 dana i neće se stati ni tokom zime. Na proleće počinje rekonstrukcija kolovoza. Nakon svega, ovaj kraj će zasigurno postati jedan od najlepših skverova u Beogradu - istakao je gradski menadžer.

Tokom radova na fontani, precizirao je Vesić, neće biti obustavljanja saobraćaja, a kada krenu radovi na kolovozu, napravljena je posebna organizacija saobraćaja kako bi se on odvijao što „tečnije''.

Na Slaviji više neće biti autobuskih stanica i pešečki prelazi će biti udaljeni od pedeset do sto metara od trga.

Slavija će biti znatno protočnija jer, kako je istakao Vesić, preko nje dnevno prelazi čak 70 hiljada vozila.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;