PRIJAVA-468X60-BANNER

Planirani projekti za Beograd u narednom periodu

08.11.2016. | eKapija

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju predstavila je pre nešto više od mesec dana najveće projekate koji su u toku ili u planu. Među njima je uređenje prestoničkih sastajališta - Slavija i Vukov spomenik, zatim postavljanje tramvajskih šina na Mostu na Adi, izgradnja trolejbusko-autobuske okretnice u Dunavskoj, sređivanje Terazijske terase, Most kod Ade Huje, uređenje Trga republike, kompletna rekonstrukcija Starog savskog mosta i sl.

Projekti su definisani po celinama, pa će tako i biti predstavljeni u daljem tekstu:

Beograd na vodi

U planu je rekonstrukcija Starog savskog mosta, izgradnja pristupnih saobraćajnica za Beograd na vodi, postavljanje tramvajskih šina preko Mosta na Adi (kako navode u planu Direkcije - ugovor sa izvođačima trebalo bi da bude zaključen polovinom decembra), i gradnja tunela Savska-dunavska padina.

Budući tunel, koji će povezivati Savski amfiteatar i dunavsko priobalje, prve obrise dobiće na proleće 2017. Tada će biti poznata dva idejna rešenja (sa elementima idejnog projekta), čija je izrada krenula početkom oktobra. Taj posao je na tenderu poveren firmi CeS COWI Beograd, sa članicama zajedničke ponude Geo-dita Beograd i Makspro Beograd. Ideja Direkcije za izgradnju je da radovi počnu na proleće 2018, a da tunel bude završen u 2021. godini. Projekat je vredan 110 miliona evra (bez PDV-a).

Spoljna magistralna tangenta

Ovaj celina obuhvata već dobro poznatu priču o mostu preko Dunava - od Ade Huje do Pančevačkog puta, uređenje Ulice patrijarha Pavla (za šta je završeno projektovanje), uređenje Borske (sa idejom da se, između ostalog, reši problem gužvi oko naselja Stepa Stepanović) i Ulice Pere Velimirovića, kao i SMT od auto-puta do Bulevara kralja Aleksandra.

Slika 1. Plan projekata u Centralnoj zoni Beograda (preuzeto sa www.beoland.com)

„Identitet-mobilnost-ekologija" - Uskoro odluka o uređenju Trga Republike

Projekat „Identitet-mobilnost-ekologija" obuhvata niz aktivnosti u centru prestonice. Završen je prvi deo uređenja Kosančićevog i Obilićevog venca, a ovih dana očekuje se i početak druge faze.

Nadalje, projekat obuhvata i uređenje Karađorđeve ulice (od Brankovog mosta i Pariske), uređenje pristanišnog platoa uz Karađorđevu, izgradnju pešačke pasarele do Savskog keja, uređenje Maršala Birjuzova i Sremske.

Takođe, tu je i velika ideja za pretvaranje Trga republike u pešačku zonu, sa izuzetkom vozila javnog gradskog saobraćaja i biciklista, uz širenje Makedonske i Kolarčeve ulice. Konkurs za biro koji će izraditi tehničku dokumentaciju za uređenje Trga Republike upravo je završen (ponude su se mogle dostavljati do 2. novembra), a kome je posao dodeljen trebalo bi da saznamo do kraja ovog meseca.

U sklopu projekta je i uređenje Terazijske terase i Nušićeve.

Slavija i Vračar

Izgradnja dugoočekivane fontane na Trgu Slavija, prema poslednjoj odluci gradskih vlasti dodeljena je beogradskom PMC inženjeringu (posle žalbe i privremene obustave tendera), a gradski menadžer Goran Vesić je najavio da bi radovi trebalo da počnu već ovog tokom novembra.

U ovoj celini projekata, predviđeno je i uređenje od Trga Slavija do Katanićeve, kao i uređenje Ulice Bore Stankovića.

Parkovi i trgovi

U okviru planiranih velikih projekata Direkcije za izgradnju su rekonstrukcija podzemnih prolaza (tender za uređenje objavljen pre nekoliko dana), rekonstrukcija Bezistana (u toku konkurs za idejno rešenje), uređenje platoa kod Vukovog spomenika i parka kod hotela Jugoslavija.

Plato kod Vukovog spomenika trebalo bi da bude objedinjen sa postojećim parkom, da drvoredi i zelene površine budu sačuvani, a žardinjere i ostatak platoa obogaćeni dodatnim zelenilom. U toku je javni poziv za izradu tehničke dokumentacije, a otvaranje ponuda zakazano je za 30. novembar 2016. Radovi bi, ako sve faze do tada budu pratile rokove, trebalo da počnu u julu 2017. godine.

Kako će izgledati park kod hotela Jugoslavija u Novom Beogradu znaće se dogodine, a u toku je konkurs za izradu tehničke dokumentacije. Ugovor sa projektantima biće zaključen u decembru ove godine.

Slika 2. Grad Beograd

Rekonstrukcija saobraćajnica

Ova celina obuhvata četiri velika posla - rekonstrukciju Brankovog mosta, rekonstrukciju Ulice kneza Miloša (od Bulevara kralja Aleksandra do Nemanjine), rekonstrukciju Francuske ulice i preseljenje otvorenog tržnog centra (popularnog „Buvljaka") iz novobeogradskog bloka 42. Inače, „Buvljak" će ostati sa „ove strane reke", ali se nova tačna lokacija još ne zna.

Blok 42

U planovima Direkcije za izgradnju je i Blok 42, odnosno autobuska stanica i terminusi, a prema najavama gradonačelnika Siniše Malog, izgradnja se očekuje već na proleće.

Prokop i Dunavska

Deo planiranih projekata je i uređenje pristupa stanici „Prokop“, kao i izgradnja autobuskog terminusa Dunavska, koji će omogućiti selidbu trola sa Studentskog trga.

Kanalizacija

U planu je završetak projekta kolektora Interceptora (gradnja preostalih deonica), izgradnja kanalizacione crpne stanice na prostoru Velikog Sela, kao i još jednog kolektora (Hitna pomoć-Vanizelosova).

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;