PRIJAVA-468X60-BANNER

Most i dalje razdvaja

03.11.2016. | I.R.-D.R.Đ. | Novosti

Glavni most na Ibru, koji povezuje južni i severni deo Kosovske Mitrovice, prema dogovoru Beograda i Prištine, trebalo bi da bude otvoren za saobraćaj za manje od tri meseca, a radovi na preuređenju Ulice kralja Petra u pešačku zonu sa severne strane još nisu ni započeti. Lokalni zvaničnici ipak najavljuju da bi izgradnja šetališta trebalo da startuje uskoro.

Ranije je iz Kancelarije za KiM najavljivano da će radovi na Ulici kralja Petra i na mostu otpočeti istovremeno i da je uslov za otvaranje mosta za motorni saobraćaj završetak pešačke zone, pre svega iz bezbednosnih razloga. Projekat predviđa podizanje kaskade da bi se izbeglo da neko zlonameran iz južnog dela Mitrovice autom krene ka pešačkoj zoni. Takođe, planirano je postavljanje stalnog punkta Kfora sa severne strane mosta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Rekonstrukcija samog mosta počela je sredinom avgusta, a od tada je od pratećih radova urađena tek jednosmerna ulica dužine tridesetak metara, na mestu gde se nekada nalazio Trg Braće Milić.

Za renoviranje mosta Evropska unija izdvojila je više od 1,2 miliona evra, a posle rekonstrukcije vozila će saobraćati u oba smera i postojaće pešačke i biciklističke staze. Inače, glavni prelaz preko Ibra bio je prethodnih 17 godina poprište sukoba između Srba i Albanaca i samo na tom mestu je zabeleženo više od hiljadu incidenata.

Početku radova na glavnom mostu prethodilo je uklanjanje Parka mira koji je postavljen posle pomeranja betonske barikade postavljene juna 2011. godine.

Barijeru za početak radova na mostu dugo je predstavljalo nerešeno pitanje razgraničenja između severne i južne Mitrovice. Srpska strana je insistirala na tome da se ovo pitanje rešava istovremeno, ali je „džentlmenskim" sporazumom dveju strana postignut dogovor da se pitanja radova na mostu i razgraničenja severne i južne opštine razdvoje i u dijalogu tretiraju kao odvojene teme.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;