Beograd prvi osniva Fond za energetsku efikasnost

31.10.2016. | Tanjug

Grad Beograd će do kraja prvog kvartala 2017. osnovati „Fond za unapređenje energetske efikasnosti“, koji će pokrenuti masovan projekat u zgradarstvu, najavio je danas (31.10.2016) gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Beograd će biti prva lokalna samouprava u Srbiji koja će imati takav fond, rekao je Mali u Skupštini grada otvarajući „Konferenciju o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu i daljinskom grejanju“ u organizaciji Agencije UN za životnu sredinu i Svetskog instituta za resurse.

- Ovaj fond nam daje baznu osnovu za veliki i masovan projekat povećanja energetske efikasnosti naših zgrada, javnih i privatnih, gde ćemo našim građanima dati mogućnost da na duži rok isplate ulaganje u zgrade - naveo je Mali.

On je objasnio da će se praviti i pametne zgrade koje će unaprediti sistem utroška struje, grejanja, vode i svega drugog, što će dovesti do povećanje energetske efikasnosti.

- Na sledećoj Skupštini grada Beograda usvojićemo Strategiju razvoja Beogradskih elektrana, koja predviđa prevashodno uključivanje velikog broja alternativnih izvora energije - solarne, biomase, toplotnih pumpi i svega drugog kako bi sačuvali naše okruzenje i diverzifikovali izvore energije koje koriste naše elektrane - naveo je Mali.

Mali je rekao da su planovi gradskih vlasti u skladu za strategijom za unapređenje energetske efikasnosti do 2030. i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Podsetio je i da je Grad Beograda inicirao donošenje novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koji treba da bude usvojen u parlamentu, kao i da je je započeto sređivanje fasada u Beogradu.

Slika. Energetska efikasnost (preuzeto sa www.sustainablecitiescollective.com)

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Jasmina Murić je rekla da se u Srbiji očekuje do 2040. godine povećanje srednje temeprature i smanjenje ukupne godišnje količine padavina.

- Negativan trend se očekuje i posle 2040. i zato Ministarstvo pozdravlja ovu globalnu inicijativu o daljinskoj energiji u gradovima, koja ima za cilj da pomogne zemljama u razvoju prelazak na sisteme sa savremenom distribucijom toplone energije u odabranim gradovima - rekla je Murić.

Ona je dodala da to treba da dovede do poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte. Ona je poručila da će to Ministarstvo pomoći gradu Beogadu i u inicijativi „Akcelerator enegetske efikasnosti u zgradama“, čiji početak je označen na današnjoj radionici.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...