INFONET-468X60-BANNER

Posao strancima a domaće firme na meti kritika

17.10.2016. | Z.R. | Novosti

Nisu domaće firme odgovorne za kašnjenja na koridorima, već stranci, koji su glavni izvođači radova na 17 od ukupno 18 deonica, stav je Privredne komore građevinske industrije Srbije. Oni su juče reagovali povodom učestalih izjava u medijima u kojima se srpska građevinska preduzeća etiketiraju kao nesposobna i nedovoljno obučena da izvode radove na infrastrukturnim poslovima u Srbiji.

Uputili su apel državnim organima da napokon stanu iza ove privredne grane i omoguće joj da izađe iz dugogodišnje stagnacije i počne da se razvija, što je, kako kažu, u interesu ukupnog privrednog razvoja zemlje. Traže i da se domaćim firmama omogući da budu glavni izvođači radova, da samostalno upravljaju realizacijom projekata i stiču reference za buduće nove poslove u zemlji i inostranstvu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Na državnim infrastrukturnim projektima koji se finansiraju iz kredita međunarodnih finansijskih institucija ili se realizuju po osnovu bilateralnih sporazuma, dominiraju strane kompanije. Na Koridoru 10, od 18 ugovora samo jedan posao je dobio domaći konzorcijum - ističe Miroslav Brković, predsednik PK GIS. - Strane kompanije više od dve godine kasne sa izgradnjom Koridora 10, a te firme nisu predmet javne kritike, već domaći podizvođači. Bilo bi logično da problematiku izvršenja ugovora razmatraju sa svojim stranim saugovaračima, a ne sa domaćim preduzećima, koji su podizvođači strancima.

Brković napominje i da je zbog uslova stranih kreditora na domaćem tržištu naša građevinska operativa svedena na bazu jeftine radne snage za strane izvođače koje protežiraju strani kreditori.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;