INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zbog klizišta kasni Koridor ka Bugarskoj

12.10.2016. | Z. Radović | Novosti

Ni na istočnom kraku Koridora 10, od Niša do bugarske granice, ne ide sve po planu. Graditelje je na deonici od Proseka do Crvene Reke iznenadilo čak 41 klizište, koje nadležni zovu „nestabilna kosina". U Koridorima Srbije kažu da bi do kraja godine majstori trebalo da završe deo od Proseka do tunela Bancarevo, ali izvor Novosti tvrdi da ovaj put na kom se otvorilo čak 14 klizišta nema šanse da bude gotov do kraja decembra.

Skoro je nemoguće, kako kaže, i da se auto-put ka Bugarskoj kompletira u predviđenim rokovima, odnosno do kraja 2017. godine, jer na drugom delu iste deonice od tunela do Crvene Reke put „klizi" na još 27 mesta. A za to je kriva loša projektna dokumentacija.

- To je rezultat projektovanja iz fotelje, iz Beograda - kaže sagovornik. - Ranije su projektanti pre nego što počnu da „crtaju" peške prešli trasu, a ovi što su radili ovu deonicu gledali su u orto-foto snimke. Tako su napravili niz propusta, pa se stanje na terenu uopšte ne slaže sa onim što su nacrtali. Zato se otvaraju klizišta, a izvođači prijavljuju dodatne radove i traže nadoknadu za njih. Izvođaču, Aktoru, do sada je plaćeno pet miliona evra penala zbog toga. Sagovornik napominje i da ima delova gde su odroni od po pet-šest metara, ali i da klize čitava brda.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U Koridorima Srbije potvrdili su da se na delu istočnog kraka Koridora 10, tačnije na delu trase između Proseka i Crvene Reke, nalazi ukupno 41 nestabilna kosina.

- Nisu u pitanju klizišta, već pojava nepredviđenih geomehaničkih uslova na kosinama, koji su zahtevali dopunu projektne dokumentacije i dodatne mere obezbeđenja - objašnjavaju u Koridorima. - Između Proseka i Bancareva nalazi se 14 takvih nestabilnih kosina, a od Bancareva do Crvene Reke još 27 i na njima je angažovan Aktor. Najveća i najproblematičnija kosina je sanirana, a nalazi se na potezu između Jelašnice i Bancareva.

Očekivani rok za završetak radova od Proseka do Bancareva je kraj ove, a od tunela do Crvene Reke kraj sledeće godine. U Koridorima tvrde da su, zasad, sva plaćanja kompaniji Aktor u okviru ugovorenog iznosa, a na osnovu odštetnih zahteva usled pojave 27 nestabilnih kosina. U okviru toga su tretirani i nedostaci projektne dokumentacije i problemi oko eksproprijacije. Iz Koridora, međutim, napominju da će se tek po okončanju radova i konačnom završnom obračunu znati celokupan iznos potražnje od strane izvođača radova.

Oni kažu i da je, kao mera uštede prilikom izbora novog, najoptimalnijeg projektnog rešenja, razmatrana i mogućnost izmeštanja trase jednog dela deonice, u okolini naselja Crvena Reka.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;