INFONET-468X60-BANNER

Botanička bašta traži pomoć - preti urušavanje staklenika

21.01.2010. | Privredni pregled

Stakleniku u "Jevremovcu" preti urušavanje ukoliko nadležna ministarstva ne obezbede sredstva za radove u Botaničkoj bašti, upozorio je prof. dr Petar Marin, upravnik Instituta za botaniku i Botaničke bašte "Jevremovac".

Jedinu beogradsku baštu ove vrste, koja je inače u nadležnosti Republike, obišli su Željko Ožegović, član Gradskog veća, i Jelena Knežević-Vukčević, dekan Biološkog fakulteta. Grad Beograd je prethodnih godina pomagao da se Botaničkoj bašti "Jevremovac" vrati stari sjaj, rekao je Ožegović.

Grad je, prema njegovim rečima, do sada uložio skoro 80 miliona dinara za izradu ograde, dekorativnog osvetljenja, projekta sanacije, jer je grad, iako "Jevremovac" nije u njegovoj nadležnosti, svesan da bašta ima veliki naučni, obrazovni, istorijski i turistički značaj.

- Mislim da je sada pravo vreme, jer je grad uradio projekat sanacije, da nadležni učine potreban napor kako se stvari ne bi vratile na početak, što bi značilo da Beograd i Srbija mogu ostati bez objekta koji ima veliki kulturno-istorijski značaj i koji je sada privremeno zatvoren - rekao je Ožegović.

On je naglasio da grad trenutno finansira velike infrastrukturne projekte i da zbog toga nije u mogućnosti da još više pomogne u slučajevima gde je nadležnost na strani republike. Profesor Marin upozorio je da vreme polako ističe i da je neophodna brza reakcija nadležnih.

- Odobrenje za gradnju ističe 21. jula i ukoliko se do tada ne potpiše ugovor sa izvođačem radova, moraćemo ponovo da pokrećemo kompletnu proceduru projektovanja i dobijanja svih dozvola. Ukoliko ne potpišemo ugovor, a pre toga, naravno, obezbedimo i sredstva, postoji velika opasnost da dođe do urušavanja staklenika, što će biti veliki problem ne samo za Biološki fakultet već i za Beograd i Srbiju - kazao je Marin, zahvalivši gradu Beogradu za dosadašnja ulaganja u "Jevremovac".

Botanička bašta "Jevremovac" je legat - poklon kralja Milana Obrenovića tadašnjoj Velikoj školi (današnjem Univerzitetu u Beogradu). O njoj se neposredno stara Biološki fakultet, odnosno Institut za botaniku kao njegov sastavni deo.

Zbog raznovrsnosti biljaka, Botanička bašta "Jevremovac" je 1995. proglašena spomenikom prirode. Pored toga, 2007. godine, zbog izuzetnog istorijskog i kulturnog nasleđa, proglašena je i spomenikom kulture. Grad Beograd je poslednjih godina uložio znatna finansijska sredstava za izvođenje više kapitalnih infrastrukturnih i drugih projekata u Botaničkoj bašti "Jevremovac".

Uvedeno je dekorativno osvetljenje, daljinsko grejanje u staklenik i Upravnu zgradu, rekonstruisane su ograda i kapija, urađen glavni projekat rekonstrukcije staklenika, idejni i glavni projekat uređenja otvorenih površina i izgrađena hidrantska i protivpožarna mreža, kao i kišna kanalizacija.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;