INFONET-468X60-BANNER

Kako bi studenti dizajna uredili trg kod Brankovog mosta?

26.09.2016. | Tanjug

Studenti iz Beorgada i Milana, ali i njihove kolege iz Kopenhagena okupili su se u glavnom gradu Srbije, gde će do 2. oktobra učiti o urbanom dizajnu i pokušati da naprave najbolje idejno rešenje za trg ispod Brankovog mosta, a u okviru međunarodne radionice „Belgrade public spaces/Jacht design“. Međunarodnu radionicu organizuju Fakultet za umetnost i dizajn Univerziteta Džon Nezbit i Škola arhitekture AUIC i dizajna, Politekniko di Milano. Održava se u prestonici Srbije od 23. septembra do 2. oktobra, a finalna prezentacija projekata biće upriličena 1. oktobra u Italijanskom institutu za kulturu.

- Očekujemo šest rešenja za konkretan trg ispod Brankovog mosta. Pored toga imamo i jednu zanimljivu sekciju posvećenu dizajnu enterijera jahti, a finalna prezentacjja njihovih radova biće održana u Italijanskom centru za kulturu u prisustvu gradskog arhitekte Milutina Folića - objasnila je Natalija Jovanović, asistentkinja na Fakultetu za umetnost i dizajn.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ideja ove godine je uređenje prostora ispod Brankovog mosta, jedne od tačaka u Beogradu koja, kako kaže Jovanović, nije detaljno tretirana.

- Tu se završava projekat „Beograda na vodi“, a smatramo da bi to mesto bilo posebno važno za oživljavanje, ne samo ovog dela grada, već celog grada - navela je Jovanović.

Radionica se fokusira na dve oblasti - javne prostore i dizajn enterijera jahti, koji, svaki na svoj način, predstavljaju važna i veoma aktulena pravca u modernom dizajnu. Deo radionice o javnim prostorima „Under the bridge" baviće se problemom javnih prostora u Beogradu i njihovom ponovonom upotrebom i rekostrukcijom u prostornom, arhitektonskom i urbanističkom smislu. Cilj je da se kroz teorijski i praktičan rad primenom savremenih otvorenih socioloških i biznis platformi uspostave jedinstveni dizajnerski, arhitektonski i prostorni metodološki principi za odabrani javni beogradski prostor. Radionicu će voditi prof. dr. Jelena Ivanović - Vojvodić, prodekan za studije drugog i treceg stepena Fakulteta za umetnost i dizajn. Ucesnici radionice ce obici Grad Beograd, kao i sve specificne lokacije koje ce radionica tretirati.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;