Kako bi studenti dizajna uredili trg kod Brankovog mosta?

26.09.2016. | Tanjug

Studenti iz Beorgada i Milana, ali i njihove kolege iz Kopenhagena okupili su se u glavnom gradu Srbije, gde će do 2. oktobra učiti o urbanom dizajnu i pokušati da naprave najbolje idejno rešenje za trg ispod Brankovog mosta, a u okviru međunarodne radionice „Belgrade public spaces/Jacht design“. Međunarodnu radionicu organizuju Fakultet za umetnost i dizajn Univerziteta Džon Nezbit i Škola arhitekture AUIC i dizajna, Politekniko di Milano. Održava se u prestonici Srbije od 23. septembra do 2. oktobra, a finalna prezentacija projekata biće upriličena 1. oktobra u Italijanskom institutu za kulturu.

- Očekujemo šest rešenja za konkretan trg ispod Brankovog mosta. Pored toga imamo i jednu zanimljivu sekciju posvećenu dizajnu enterijera jahti, a finalna prezentacjja njihovih radova biće održana u Italijanskom centru za kulturu u prisustvu gradskog arhitekte Milutina Folića - objasnila je Natalija Jovanović, asistentkinja na Fakultetu za umetnost i dizajn.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ideja ove godine je uređenje prostora ispod Brankovog mosta, jedne od tačaka u Beogradu koja, kako kaže Jovanović, nije detaljno tretirana.

- Tu se završava projekat „Beograda na vodi“, a smatramo da bi to mesto bilo posebno važno za oživljavanje, ne samo ovog dela grada, već celog grada - navela je Jovanović.

Radionica se fokusira na dve oblasti - javne prostore i dizajn enterijera jahti, koji, svaki na svoj način, predstavljaju važna i veoma aktulena pravca u modernom dizajnu. Deo radionice o javnim prostorima „Under the bridge" baviće se problemom javnih prostora u Beogradu i njihovom ponovonom upotrebom i rekostrukcijom u prostornom, arhitektonskom i urbanističkom smislu. Cilj je da se kroz teorijski i praktičan rad primenom savremenih otvorenih socioloških i biznis platformi uspostave jedinstveni dizajnerski, arhitektonski i prostorni metodološki principi za odabrani javni beogradski prostor. Radionicu će voditi prof. dr. Jelena Ivanović - Vojvodić, prodekan za studije drugog i treceg stepena Fakulteta za umetnost i dizajn. Ucesnici radionice ce obici Grad Beograd, kao i sve specificne lokacije koje ce radionica tretirati.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !