INFONET-468X60-BANNER

U planu gradnja metroa i još po dva mosta i tunela u Beogradu

19.09.2016. | Tanjug

Za dalji razvoj Beograda je veoma važna izgradnja metroa, dva mosta i dva tunela, izjavio u subotu (17.09.2016) gradonačelnik Siniša Mali najavljujući da bi do kraja 2018. mogle da se začuju prve mašine na gradilištu metroa.

Kuda bi trebalo da prođu prve tri linije metroa koji generacije Beograđana čekaju decenijama biće otkriveno krajem godine u saobraćajnoj studiji Grada.

Ako sve bude teklo po planu 2017. će se znati kako će se gradnja finansirati, a u narednih godinu i po bi se započeli radovi na glavnom projektu.

Prve linije u saobraćajnoj strategiji biti osmišljene na osnovu brojanja putnika, trendova u razvoju grada i planova za ostale vidove javnog saobraćaja.

Pažljivo će morati da se utvrdi i koliki će biti troškovi održavanja, jer će od toga zavisiti cena karte.

Za budući razvoj prestonice osim metroa, navodi Mali, važna su još dva mosta i dva tunela.

- Trenutno se radi i idejno rešenje tunela koji će ići od Ekonomskog fakutleta. Dve opcije radimo, jedna je da on sa sve četiri trake izlazi na Bulevar Despota Stefana, a druga da sa dve izlazi tu, a sa ostale dve u Dunavsku ulicu. Mogli bi da krenemo da radimo 2018, u planu je i most na Adi Huji koji će biti deo Spoljne magistralne tangente - kaže Mali.

Gradonačelnik napominje da je jednako važna i gradnja topčiderskog tunela i obnova Starog savskog mosta.

- Razmatramo da li će taj tunel izlaziti direktno na Autokomandu ili će se ulivati u auto-put. Važan je i za most na Adi koji će postati poptuno funkcionalan tek kada se tunel izgradi, kada se do maja naredne godine završe veze sa Tošinim bunarom i kada se postave tramvajske šine. A one bi mogle da budu postavljene pre početka obnove Starog savskog mosta - ističe Mali i naglasava da će na starom tramvajskom mostu, na kome će radovi početi za godinu dana, ostati čuveni luk.

Na sadašnjim stubovima po sredini biće urađena saobraćajnica za tramvaje, a sa njihove leve i desne strane i trake za automobiule, rekao je on.

Kako kaže, postojeći most biće isečen i podignut iznad ovih saobaćajnica.

- Na tom gornjem delu do koga će se dolaziti stepenicama biće zelenila i raznovrsnih sadržaja za pešake. Sva ova četiri projekta vrede oko 450 miliona evra, što je manje nego što je koštao most na Adi - naglasio je Mali.

Plan je da se grad u narendih nekoliko godina vrati pešacima, biciklistima i turistima.

Već od ponedeljka biće predstavljeni projekti za šest podzmenih garaža za čiju gradnju bi tender trebalo da bude raspisan do kraja godine - garaže na Studenstskom trgu i Trgu Republike, Kosančićevom vencu, u Skrelićevoj i Kosovskoj ulici i na Đermu.

Na Ušću bi u toku iduće godine mogao da počne da niče park sa toboganima, trim stazama i akvarijumom i do kraja 2017. počeće i gradnja gondole koja će povezati Ušće i Kalemegdan. Tvrđava će pesačkom pasarelom biti spojena sa Pristaništem.

Obnova tramvajskog mosta će se raditi po uzoru na Most prirode u Teheranu.

Takođe, u oktobru bi Grad trebalo da dobije Fond za energetsku efikasnost iz koga će se obnavljati zagrde, ali i javno osvetljenje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;