Kružni put spaja četiri banje

15.09.2016. | I.Mitić | Novosti

Predstavnici pet opština Jablaničkog i Topličkog okruga ne odustaju od namere da izgrade put kojim bi povezali četiri banje i još nekoliko značajnih turističkih destinacija na jugu Srbije. Oni tako oživljavaju ideju staru nekoliko decenija da putem preko planine Radan spoje Koridor 10 i magistralni put Niš-Priština i da putovanje između dva okruga skrate za 60 kilometara.

Tako bi se povezala Sijarinska, Prolom, Lukovska i Kuršumlijska Banja, Caričin grad - rodno mesto rimskog imperatora Justinijana, Đavolja varoš i neolitsko naselje Pločnik, a turistima bi se omogućilo da obiđu sve ove destinacije, a da ne moraju da gube vreme na dugo putovanje između Jablaničkog i Topličkog okruga i obrnuto. Ovo je jedna od inicijativa Radan klastera u koji su se pre četiri godine udružile opštine Medveđa, Lebane, Bojnik, Kuršumlija i Prokuplje, a veruju da bi to, zbog živopisnosti Radan planine, doprinelo i razvoju seoskog turizma.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Put dužine 25 kilometara gradio bi se od Spomen-doma u ataru bojničkog sela Ivanje, preko Dobre Vode, Begovića groba i Vlasova do Prolom Banje i još pet kilometara od Begovića groba do Gajtanskih vrata u opštini Medveđa.

- Na taj način dobili bi smo, na kratkoj udaljenosti, dobro povezane turističke potencijale celog kraja i omogućili da oba okruga istovremeno posećuju đačke ekskurzije i druge organizovane turističke grupe. Za Medveđu je važno i to što bi dobila znatno kraću vezu sa jugozapadnom Srbijom tako da, recimo, ne bi morali da prelazimo stotinu kilometara više do Kopaonika - kaže Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Nameru o izgradnji ovog puta predsednici pet opštine temelje na Prostornom planu područja posebne namene Radan planine, a projekat je već, kako kažu, dobio podršku nekoliko ministarstava. Izgradnja puta omogućila bi veći protok turista, a time bi se uticalo i na razvoj lokalnih samouprava koje okružuju Radan planinu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...