Kružni put spaja četiri banje

15.09.2016. | I.Mitić | Novosti

Predstavnici pet opština Jablaničkog i Topličkog okruga ne odustaju od namere da izgrade put kojim bi povezali četiri banje i još nekoliko značajnih turističkih destinacija na jugu Srbije. Oni tako oživljavaju ideju staru nekoliko decenija da putem preko planine Radan spoje Koridor 10 i magistralni put Niš-Priština i da putovanje između dva okruga skrate za 60 kilometara.

Tako bi se povezala Sijarinska, Prolom, Lukovska i Kuršumlijska Banja, Caričin grad - rodno mesto rimskog imperatora Justinijana, Đavolja varoš i neolitsko naselje Pločnik, a turistima bi se omogućilo da obiđu sve ove destinacije, a da ne moraju da gube vreme na dugo putovanje između Jablaničkog i Topličkog okruga i obrnuto. Ovo je jedna od inicijativa Radan klastera u koji su se pre četiri godine udružile opštine Medveđa, Lebane, Bojnik, Kuršumlija i Prokuplje, a veruju da bi to, zbog živopisnosti Radan planine, doprinelo i razvoju seoskog turizma.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Put dužine 25 kilometara gradio bi se od Spomen-doma u ataru bojničkog sela Ivanje, preko Dobre Vode, Begovića groba i Vlasova do Prolom Banje i još pet kilometara od Begovića groba do Gajtanskih vrata u opštini Medveđa.

- Na taj način dobili bi smo, na kratkoj udaljenosti, dobro povezane turističke potencijale celog kraja i omogućili da oba okruga istovremeno posećuju đačke ekskurzije i druge organizovane turističke grupe. Za Medveđu je važno i to što bi dobila znatno kraću vezu sa jugozapadnom Srbijom tako da, recimo, ne bi morali da prelazimo stotinu kilometara više do Kopaonika - kaže Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Nameru o izgradnji ovog puta predsednici pet opštine temelje na Prostornom planu područja posebne namene Radan planine, a projekat je već, kako kažu, dobio podršku nekoliko ministarstava. Izgradnja puta omogućila bi veći protok turista, a time bi se uticalo i na razvoj lokalnih samouprava koje okružuju Radan planinu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !