U planu gradnja nadzemne garaže u centru Novog Sada

13.09.2016. | 021

Novi Sad će verovatno tokom 2017. godine krenuti u uređenje lokacije u Šafarikovoj i Uspenskoj ulici gde bi trebalo da se sagradi višespratna garaža.

Ovo će biti prva javna garaža koja se gradi u centru Novog Sada i trebalo bi da omogući da se značajno reši problem nedostatka parkinga u najstrožem centru grada. Procenjena vrednost ove investicije je 312 miliona dinara.

Lokalna vlast se odlučila za ovu lokaciju jer se tu najviše napredovalo sa pripremama oko projektovanja i vlasništva nad zemljištem, a presudilo je i to što je gradnja podzemnih garaža mnogo skuplja. Naime, Novi Sad trenutno prema urbanističkim planovima ima predviđeno gradnju podzemnih garaža ispod Trga Republike, ulice Modene, Trga galerija, a pominjalo se i da bi još jedna podzemna mogla da bude ispod zelene površine pored Skupštine Vojvodine.

Takođe, planovi predviđaju i višespratne garaže, pored pomenute u Šafarikovoj i Uspenskoj ulici i u Dunavskoj pored dve zgrade Muzeja, Njegoševoj, u Ulici Papa Pavla i još nekoliko manjih u širem delu centra. Sve one se nalaze u gradskim planovima već godinama, neke i decenijama, ali sem nekoliko projekata koji su se bavili mogućnošću da se tako nešto sagradi i povremenih pompeznih najava tokom predizbornih kampanja, ni u jednom slučaju se skoro nije ništa uradilo iako je bar jedan garaža od nekoliko stotina mesta potrebna Novom Sadu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Portparol JKP Parking servis Radovan Jeknić kaže da ovo preduzeće nije zaduženo za gradnju ili da predlaže gde bi trebalo graditi parkinge i garaže, jer time se bave urbanisti, ali da je evidentno da itekako nedostaje mesta za parkiranje u centru i delu grada koji od centra ide ka Bulevaru oslobođenja.

- Novom Sadu je potreban novi parking prostor, a on podrazumeva gradnju garaže jer sve drugo je već u sistemu organizovanog sistema parkiranja kojim već upravlja Parking servis - navodi Jeknić.

Član Gradskoj veća zadužen za saobraćaj Aleksandar Kravić kaže da se nikada ne prestaje razmišljati o rešavanju problema parkiranja i da je odlučeno da se trenutno odustane od gradnje podzemnih garaža. Mada podzemne garaže ispod Trga republike ili Modene donose veliki broj mesta za parkiranje, Novi Sad nema toliko novca da se upusti u tu vrstu radova jer su oni znatno skuplji zbog postojanja podzemnih voda. Kako je naveo, zbog toga se Grad okrenuo planu da se sagradi nadzemna garaža u Šafarikovoj i Uspenskoj ulici.

- Očekujem da će to biti relativno brzo, a za tu lokaciju se moraju rešavati imovinsko-pravni odnosi. Već je nešto po tom pitanju urađeno i sredstva su delom obezbeđena - navodi Kravić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...