PRIJAVA-468X60-BANNER

Otvoren treći most preko Bosforskog moreuza

29.08.2016. | Beta

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je dana 26.08.2016. treći most preko Bosforskog moreuza u Istanbulu, elegantnu konstrukciju izgrađenu u rekordnom roku od samo tri godine, prenose svetske agencije.

Ovaj treći putni i železnički most jedan je od najvećih visećih mostova na svetu i treba da smanji saobraćajnu gužvu u Istanbulu i rastereti dva mosta koja povezuju evropsku i azijsku stranu ovog 18-milionskog grada.

Novi most na Bosforu, koji će nositi ime „Javuz Sultan Selim“, ima hibridnu strukturu, istovremeno je viseći most i most sa kosim zategama. Takvu konstrukciju ima Bruklinski most u Njujorku, izgrađen u 19. veku.

Slika. Most preko Bosfora (izvor: Nezavisne novine)

Most povezuje evropski i azijski deo Bosfora i ima dva stuba udaljena 1.408 metara. Ima četiri trake za drumski saobraćaj i dve pruge, sve u istom nivou.

Zbog geografskih karakteristika moreuza izgradnja mosta bila je izazov i tehničkom pogledu pošto su neke zatege pričvrsćene direktno za tlo.

- Mi smo u Evropi i treći put ćemo se preko mora povezati s Azijom - rekao je Erdogan pre nego što je presekao vrpcu. - Povezujemo kontinente zahvaljujući jednom mostu. Filmovi iz celog sveta biće ovde snimani - rekao je on.

Takođe lirski nastrojen turski premijer Binali Jildirim je rekao da je „Istanbul grad mostova“ odnosno grad „bez premca koji povezuje kontinente i kulture". - Most „Javuz Sultan Selim“ nije samo most već umetničko delo - rekao je Jildirim.

Ovaj most se priključuje spisku spektakularnih građevniskih radova u Istanbulu, gradu u kome je Erdogan bio gradonačelnik. Treći veliki aerodrom u Istanbulu treba da bude otvoren početkom 2018, a tunel „Evroazija“, ispod Bosfora krajem decembra.

Izgradnja trećeg mosta preko Bosforskog moreuza koštala je gotovo 900 miliona dolara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;