Građevinska slika grada Novog Sada

22.07.2016. | eKapija

Novosadska građevinska inspekcija zatvorila je od početka godine devet gradilišta zbog neregularne građevinske dozvole i sve slučajeve predala policiji. U inspekciji su rekli i da je u kontekstu bespravne gradnje „smanjen broj bespravno započetih objekata“.

Iz ugla investitora, deo odgovora na pitanje na šta računaju graditelji u situaciju da im se gradilište zatvori, dobija se u opisu da se neretko radi po principu „kako ćemo – lako ćemo“.

- Onda zafali im para, zatim nisu izvukli sve neke dozvole, ili odstupaju od projekta, pa misle doći će neka legalizacija i to će se pokriti - rekao je Marko Carić, direktor građevinske firme Najevropljanin.

Dodaje da u građevini, kao i u mnogim drugim profesijama, možete da napravite pet dobrih poslova i da na šestom pogrešite, ali nažalost, samo se to broji. Ipak, kaže da se oblast građevine u Novom Sadu u proteklom periodu promenila.

- Mislim da je procenat onih, da kažemo, „prevaranata“, ili nesolidnih graditelja, manji. Znači, oni koji su solidni, koji su opstali, pojavili su se i novi solidni, a nesolidni su se polako povlačili - naveo je Carić.

Bolju sliku na građevinskoj mapi Novog Sada vide i u gradskim institucijama, naročito od 1. januara, kada je uvedena objedinjena procedura elektronskim putem, kao deo primene novog Zakona o planiranju i izgradnji.

- Investitori su u obavezi da se strogo drže pravila propisana zakonom i određenim podzakonskim aktima. Odnosno, ta dokumentacija dolazi do nas, uz zahtev za izdavanje određenog akta, sada je i uniformnija i kompletnija, tako da se vidi jedan boljitak - naveo je Vladan Bumbić iz Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove.

Bumbić je dodao i da je novosadska Uprava za urbanizam obradila od početka godine preko hiljadu zahteva, što je ujedno i državni rekord. Među razmotrenim i odobrenim zahtevima su i 74 građevinske dozvole. A kako je u proceduri još 90, očekuje se da bi u Novom Sadu moglo da proradi još najmanje 160 gradilišta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije