Izgradnja stanova na Novom Beogradu i u Zemunu

19.07.2016. | B92

Građevinska direkcija Srbije počeće na jesen projektovanje naselja na prostoru bivše kasarne „Aleksa Dundić“ u Zemunu, a početak izgradnje se očekuje 2017. Prema prvim procenama, u novom naselju će biti izgrađeno nešto više od 1.500 stanova, a tačan broj biće poznat nakon usvajanja neophodne planske dokumentacije. Na prostoru kasarne su u toku radovi na rušenju postojećih vojnih objekata i pripreme lokacije za gradnju, a takođe se paralelno priprema planska dokumentacija. Reč je o projektu izgradnje stambenog naselja u Zemunu na osnovu saradnje GDS i Ministarstva odbrane. Direkcija je u avgustu 2015. preuzela kasarnu „Aleksa Dundić“ od Vojske Srbije. Poreska uprava je procenila vrednost zemljišta i objekata na toj lokaciji na 12,5 miliona evra i u toj vrednosti Vojska Srbije je dobila gotove stanove u Beogradu, Novom Sadu, Čačku, Kruševcu i Kuršumliji, koji su iskorišćeni za stambeno zbrinjavanje pripadnika vojske.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Pored tog projekta, GDS je u martu ove godine započela izgradnju dve nove stambene zgrade u naselju „Dr Ivan Ribar“ na Novom Beogradu. Nove zgrade se nalaze u zapadnom delu naselja „Dr Ivan Ribar“ i imaće 212 stanova, od jednosobnih do četvorosobnih, kvadrature od 31 do 113 metara kvadratnih, rečeno je u GDS. Na gradilištu se radovi odvijaju po predviđenoj dinamici, a završetak izgradnje je predviđen do juna 2017. Cena kvadrata je od 1.230 do 1.290 evra po metru kvadratnom bez PDV-a. Kupci trosobnog, troiposobnog i četvorosobnog stana dobijaju gratis garažno mesto. U novim zgradama će svoje stanove dobiti 53 porodice, iz dve zgrade koje su imale problem sa zagađenjem zidova, deo stanova je pripao Gradu Beogradu, a 115 stanova je pušteno u prodaju.

U naselju „Stepa Stepanović“ na Voždovcu, koje je ranije izgrađeno na mestu istoimene kasarne, u pronudi je ostalo još oko 100 trosobnih stanova, kvadrature od oko 83 metra kvadratna koji se prodaju po ceni od 980 do 1.280 evra po metru kvadratnom sa PDV-om. Svi kupci trosobnih stanova dobijaju gratis garažno mesto.

GDS je nastavila svojim kupcima stanova u „Stepi Stepanović“ da odobrava beskamatne pozajmice do 20 odsto vrednosti stana, kao određenu vrstu stimulacije i pomoći za obezbeđivanje učešća za stambeni kredit. Kupac prvog stana koji ostvaruje pravo na povraćaj PDV-a deo beskamatne pozajmice do 9,1 odsto vraća Direkciji nakon refundacije PDV-a. Preostalih 11 odsto može da vrati bez kamate, sa rokom otplate do 10 godina.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...