INFONET-468X60-BANNER

Obnova Narodnog muzeja posle 50 godina

05.07.2016. | D.B.M. | Novosti

Posle više od decenije čekanja, konačno počinje obnova zdanja na Trgu republike u kome je smešten Narodni muzej. Time se posle 13 godina od zatvaranja stalne postavke i pola veka od poslednje rekonstrukcije otvora novo poglavlje u istoriji ove institucije.

Beogradsko građevinsko preduzeće Koto, koje izvodi ovaj posao, juče je postavilo zaštitnu ogradu oko Muzeja. U narednih nekoliko dana biće postavljena spoljna kancelarija za radnike.

- U toku su poslednje pripreme za početak građevinskih radova u zgradi Narodnog muzeja - rekla je Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja. - Paralelno teku pripreme izvođača radova i nas iz Narodnog muzeja. Jedan deo zaposlenih je izmešten iz samog objekta. Raspoređeni su u Galeriju fresaka i Muzej Vuka i Dositeja. Preostalo je još da iznesemo mobilijar koji se nalazi u ovoj zgradi. Radnici će ući u Muzej kad se završe sve pripreme.

Koto je, inače, prošle godine uspešno obavio rekonstrukciju fasade Narodnog muzeja, na 4.200 kvadratnih metara, uz zamenu 276 prozora. U velikom infrastrukturnom zahvatu učestvuju još tri domaće firme - Termoinženjering, TVI i Topwood.

- "Koto" se uistinu pokazao i dokazao kao dobar izvođač prilikom ranijih radova na zgradi Narodnog muzeja - kaže Bojana Borić. - Mi smo optimisti i verujemo da će ova ozbiljna institucija, posle bremenitog puta kojim je prošla, dobiti ono što zaslužuje. Da se ranije razmišljalo o izvodljivim i održivim projektima, Muzej ne bi ni bio tako dugo zatvoren.

Projekat restauracije, sanacije i adaptacije zgrade Muzeja obuhvata obimne građevinsko-zanatske radove na svim etažama, uključujući zamenu dotrajalih infrastrukturnih instalacija, uvođenje novih savremenih sistema, sanaciju i adaptaciju krovnih površina i svih prostora namenjenih smeštaju i prezentaciji kulturnih dobara.

Ukupna vrednost najavljenog posla je 824 miliona dinara (bez PDV-a), a celokupna suma obezbeđena je iz budžeta Republike Srbije.

Po završetku radova, zdanje Narodnog muzeja u Beogradu će u potpunosti odgovarati najsavremenijim muzeološkim standardima. Kada obnova bude završena, zbirke naše nacionalne kulturne riznice biće izložene na čak 5.300 kvadratnih metara, što je 47 odsto od ukupne površine zdanja od 11.180 kvadrata. U zgradu će posetioci ulaziti iz Vasine ulice, a po obilasku, izlaziti na Trgu republike. Paralelno s rekonstrukcijom, zaposleni u Muzeju, koji baštini više od 400.000 arheoloških i umetničkih predmeta, radiće i na novoj stalnoj postavci.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;