PRIJAVA-468X60-BANNER

Rodić: Traže se montažeri skela, fasaderi i instalateri

30.05.2016. | Tanjug

U evropskim zemljama od građevinskih radnika najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi i instalateri, kažu u „Građevinskoj komori Srbije“.

- U Zapadnoj Evropi je najveća potražnja za specijalizovanim radnicima: montažerima skela, fasaderima, majstorima za pod, instalaterima mašinskih instalacija i elektroinstalacija, kao i instalacija na energetskim blokovima u termoelektranama – rekao je „Tanjugu“ potpredsednik „Građevinske komore Srbije“ Goran Rodić.

On navodi da je zbog građevinske sezone dosta naših građevinaca već otišlo u inostranstvo, gde su bolje plaćeni i imaju više posla. Prema njegovim rečima, samo evropskim zemlljama trenutno nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila.

- Sve što je vredelo u Srbiji je uglavnom već i otišlo. Rad u Nemačku je organizovan preko detašmana, a u ostalim evropskim zemljama se ide gotovo poludivlje, na turističke vize i posle tri meseca se vraćaju – rekao je Rodić.

www.pixabay.com

Što se tiče tradicionalnih zemalja u kojima su prisutni naši neimari – Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan i Alžir, prema njegovim rečima, tek treba da se započnu dosta veliki poslovi.

- U Rusiji, prema našim procenama, ima oko 20.000 naših građevinara. Trenutno nisu uposleni i preti opasnost da se dobar deo njih vrati u Srbiju. Pitanje je kako će biti organizovana gradnja velikih objekata, a posebno stambenih, za Svetsko prvenstvo fudbalu u Rusiji 2018. godine – kazao je Rodić.

On dodaje da Rusi traže organizovan nastup naših građevinara za te projekte.

Kada je reč o Alžiru, gde je ranije bila prisutna „Hidrotehnika“ koja je pravila nasipe i brane, kao i deo vodovodne infrastrukture, biće realizovani projekti gradnju još tri brane i toj zemlji će biti potrebna građevinska operativa.

- Alžir je svojevremeno planirao skoro 300 milijardi dolara investicija u stambenu izgradnju i infrastrukturne objekte i njihova delegacija je zbog toga bila kod nas – rekao je Rodić i napomenuo da bi naši radnici mogli tamo da rade samo ako bi nastup bio organizovan uz pomoć države.

Libija i Irak trenutno nisu poplarne destinacije za građevinare, ali ako se tamo sredi situacija biće realizovani veliki poslovi.

- Naše firme, poput „Energoprojekta“, trenutno rade u Peruu, Kataru i to velike poslove, a imamo naše firme koje rade i u Ekvatorijalnoj Gvineji, u Južnoj Africi, Jordanu gde se, na primer, pravi vodovod – kazao je Rodić.

On dodaje da će veliki građevinski projekti biti realizovani i u Tasmaniji, Maleziji i Indoneziji i sličnim zemljama.

- Svuda se traže kvalitetni majstori i inženjeri, za njih uvek ima posla – ističe potpredsednik „Građevinske komore Srbije“. - U Srbiji, takođe, nedostaje kvalitetna radna snaga pošto je najveći deo dobrih radnika angažovan na infrastrukturnim projektima i „Beogradu na vodi“, ili u manjem delu na privatnim gradilištima.

- Ima fizičke i polukvalifikovane radne snage, ali kvalitetni majstori nedostaju svuda. U Srbiji je trenutno, po našim procenama, u niskogradnji angažovanih oko 250 firmi, ali tu uglavnom rade rukovaoci mašinama i polukvalifikovana radna snaga – rekao je sagovornik „Tanjuga“.

Rodić je upozorio da bi Srbiji u narednom periodu, kada se očekuje početak velikih projekata, mogla da nedostaje radna snaga pošto je dosta naših radnika u inostranstvu.

 

Komentari: 1

Vladimir 22.03.2018 17.21.55

Ja licno bi zamolio g.Rodica da ako je u mogucnosti da mi kaze koji su ti poslodavci iz zapadne europe koji traze zanatlije a da bude privredna komora garant da ce da se ispostuje dogovoreno . Ja licno sam spreman odma da idem u Z. europu . Lep pozdrav

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;