INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Renoviranje bolnica u punom zamahu

25.04.2016. | Ivana Božović | RTS

Na prvi pogled gradilišta, a ne bolnice. Ovako je već četiri meseca u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Tako je i u najvećoj – Kliničkom centru Srbije – kroz koji godišnje prođe više od 1,2 miliona ljudi. Do sada je renovirano šest klinika.

- Do sada smo uspeli da uradimo i potpunu sanaciju i krečenje 16.000 metara kvadratnih zidnih površina, ugradili smo spuštene plafone i plafone sa rasvetom na 1.500 kvadrata – kaže Milika Ašanin, v. d. direktora KCS. Napominje da je obnovljeno i nekoliko desetina toaleta i da su kompletno zamenjene vodovodne, kanalizacione i elektroinstalacije.

Zgrade Kliničko-bolničkog centra „Zvezdara“, stare gotovo koliko i prosečan životni vek u Srbiji, godinama su bile tema u medijima. Danas, nešto drugačija slika. Sa renoviranjem, napravili su i najveće odeljenje u zemlji za palijativno zbrinjavanje.

Petar Svorcan, v. d. direktora KBC „Zvezdara“, navodi da je kompletno renovirana Klinika za ORL, ulaz u staru zgradu u Preševskoj sa čekaonicama i hodnikom.

- Zgrada je stara 70 godina i dugo u nju nije ulagano. Bolnica za psihijatriju, za pedijatriju, odeljenje kardiologije, endoskopija... Nema odeljenja gde ponešto nije urađeno – dodaje Svorcan.

Slično je i u Ćupriji i Valjevu.

- Obnovljeni su dotrajali mokri čvorovi, instalacija je bila loša. Radilo se sa starim vodovodnim i kanalizacionim cevima novcem Ministarstva zdravlja u Centru za rehabilitaciju i grudnom odeljenju – kaže direktor Opšte bolnice u Ćupriji Slobodan Gajić.

Direktor valjevske bolnice Dobrivoje Grujičić napominje da je sređena kompletna poliklinika, a da su prizemlje i sprat okrečeni i da su sanirani mokri čvorovi.

Radovi su završeni ili su pri kraju u 55 ustanova. Očekuje se da sve ustanove budu renovirane do početka leta.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;