IZOLACIJA-468X60-BANNER

Akva-park u Nišu gradi crnogorski investitor

22.04.2016. | S. J, J. C. | Južne vesti

Prvobitno najavljen kao tajni investitor, u Niš je došao jedan od osnivača kompanije „Aquaterra solutions d.o.o“ Sahret Hajdarpašić sa kojim je u Gradskoj kući potpisan Memorandum o razumevanju u vezi sa izgradnjom akva-parka u Niškoj Banji vrednom „najmanje 9 miliona evra“.

Gradonačelnik Niša Zorana Perišića očekuje da će izgradnja početi do kraja godine, a ni investitor iz Crne Gore nije želeo da licitira sa datumom, već je istakao da očekuje da će to biti za par meseci.

- Put do realizacije je nešto što će trajati nekoliko meseci. Mi smo jako zainteresovani kao kompanija da to što pre dođemo do toga, ali postoje ozbiljne stavke koje kao ozbiljni investitori moramo da uradimo pre toga – objasnio je Sahret Hajdarpašić.

On napominje da je neophodno da prvo urade biznis plan kojim će biti utvrđena tačna vrednost investicije, potom idejne projekte kojim će se urediti na kojoj površini će biti zatvoreni, a na kojoj otvoreni prostor, kao i koliko će kojih tobogana biti.

www.pixabay.com

Memorandumom je predviđeno da akva-park bude izgrađen na 5,5 hektara površine na lokaciji Lozni kalem, kao i da bude zaposleno najmanje 60 ljudi koji će raditi preko cele godine i 140 preko leta, a Grad će ustupiti zemljište bez nadoknade.

- Iako nije proizvodna delatnost, Grad može da da zemljište bez naknade zato što se radi o nečemu što značajno unapređuje turističke i privredne potencijale Niša. Obaveza investirora, sem zaposlenja, jeste da privede zemljište nameni u roku od 3 godine i najmanje 5 godina održava broj zaposlenih – rekao je gradonačelnik Niša.

Sahret Hajdarpašić koji je u ime kompanije „Aquaterra solutions d.o.o“ potpisao ovaj memorandum istakao je da je lokacija Lozni kalem „izvanredna, infrastukturno opremljena, saobraćajno dobro povezana“ i da veruje da će akva-park biti magnet za turiste.

On je pohvalio gradsku upravu u Nišu da je brzo odgovorila na njihov zahtev, obzirom da su, kako je rečeno, „pismo o namerama” uputili Gradu 8. aprila.

- Za nepune tri nedelje smo dobili sve informacije koje su nam neophodne. Dobijali smo odgovore na  sva naša pitanja u vrlo kratkom roku – kazao je Hajdarpašić.

Gradonačelnik Niša kaže da veruje da je crnogorski investitor ozbiljan partner i napominje da upravo završava akva-park u Budvi vredan oko 12,5 miliona evra. Smatra da će ovo biti „novi početak za Nišku Banju”.

- Ovim značajno povećavamo konkuretnost niškog turizma i šanse Niške banje da se vrati na onaj put koji joj pripada. Povećava se i vrednost zemljišta u okolini. Jasno je da to magnet za turiste, otvaranje hotela, šoping-molova i sličnih objekata – rekao je Perišić.

Firma „Aquaterra solutions d.o.o“ osnovana je 2014. godine u Crnoj Gori.

Podsetimo, priča o izgradnji akva-parka na Loznom kalemu u Nišu čula se još u vreme gradonačelnika Smiljka Kostića.

Zemljište je tada prodato firmi italijanskog privrednika Mauricija Zamparinija, vlasnika fudbalskog kluba „Palermo“ i tadašnjeg potpredsednika Fudbalskog saveza Italije. Međutim, gradonačelnik je poništio prodaju smatrajući da je zemljište prodato po niskoj ceni.

Zatim je 2010. godine to zemljište od Grada kupio „Italnis“ da bi na tom prostoru bio izgrađen akva-park. Početkom 2013. godine „Italnis“ je odustao od investiije, a Nišu vraćena ta parcela.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...

;