Niču tuneli na najtežoj trasi Koridora 10

22.04.2016. | Dragana Sotirovski | RTS

Jedan od najzahtevnijih poslova na Koridoru 10 kroz Srbiju je izgradnja tunela. Na deonici od Niša ka istoku i jugu ima ih sedam. Ti poslovi povereni su stranim kompanijama koje su za podizvođače angažovale srpske firme. Na pojedinim deonicama radi se i noću.

Za radnike koji su gradili tunele na Koridoru 10 građevinska sezona trajala je cele godine. Grci su zavšili svoj deo posla kod Dimitrovgrada, a Česi ispod Suve planine, radove na dve tunelske cevi privode kraju.

- Četiri godine kako su ovde počeli da rade. Savim su korektni. Naši ljudi rade ovde, a ima ih iz Niša, Aleksinca, Sokobanje, Ražnja. Zadovljni smo isplatom – kaže šef gradilišta „Minex-geotehnike“, Nenad Đurov.

Sledi tender za opremanje tunela najsavremenijom opremom po standardima EU, za šta je iz kredita „Svetske banke“ planirano 12 miliona evra.

Dušan Mijuk, šef trase „Istok“ navodi da je u planu izgradnja Operativno-tehničkog centra iz kog će se upravljati sistemima za zaštitu od požara, ventilaciju, svetlosnu signalizaciju, kontrolu saobraćaja.

U „Koridorima Srbije“ kažu da su posle dve godine razrešeni imovinski odnosi u Grdeličkoj klisuri, pa će na južnoj trasi auto-puta, koju gradi sedam stranih kompanija u sezoni biti oko 1.000 radnika.

Južni krak Koridora 10 prolazi kroz Grdelički klisuru za koju stručnjaci tvrde da je najteža za izgradnju auto-puta u Srbiji. Ovde se nalaze i dva tunela od kojih je Manajle, sa 1.800 metara najduži u Srbiji.

Pomoćnik direktora „Koridora Srbije“ Milovan Bekrić napominje da je specifičnost klisure kao geografskog dela kroz koji prolazi put uzak prostor na kome se već nalaze međunarodna pruga, reka Južna Morava i magistralni put.

- U sve to treba da se uklopi i auto-put koji gradimo – ističe Bekrić.

Najatraktivnija deonica koridora za vozače, ali i studente arhitekture i građevinarstva biće, kako tvrde stručnjaci, deo trase ka Makedoniji. Na deonici dugoj 74 kilometra, osim najdužih tunela biće i vijadukta, galerija i tridesetak mostova. Onaj najduži, preko međunarodne pruge, magistralnog puta i reke nalaziće se kod Vladičinog Hana.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...