Srbija na Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji

22.04.2016. | M. A. K. | Novosti

Put Venecije uskoro će krenuti šleper sa deset tona drvenih konstrukcija, od kojih će u Paviljonu Srbije, u parku Đardini, biti izgrađena monumentalna prostorna instalacija „Heroik: Fri šiping“, kojom će se naša zemlja predstaviti na predstojećoj, 15. međunarodnoj izložbi arhitekture.

Novinari su u sredu, u radionici u Dobanovcima, mogli da vide jednu od 62 rešetke, od kojih će u Veneciji 26. maja u podne, „izroniti“ projekat koji u azurnoplavoj boji predstavlja trag broda na vodi. Iza ove ideje stoji mladi autorski tim u kome su Stefan Vasić, Ana Šulkić i Igor Sjeverac.

- Veličina ovoga rada nije u njegovoj težini od deset tona, već u veličini ideje koju predstavlja – rekao je ministar Ivan Tasovac, naglašavajući da mlade arhitekte od prvog crteža, pa do završne realizacije imaju potpunu podršku, kao i da je za ovogodišnji nastup u Veneciji obezbeđen najveći budžet od kako Srbija učestvuje ne ovoj smotri, u iznosu od 20 miliona dinara.

Prema rečima komesara izložbe, profesora Ivana Raškovića, rad je svojevrstan odgovor na temu Bijenala „Izveštavanje sa fronta“, koju je postavio ovogodišnji umetnički direktor Alehandro Aravena, laureat Prickerove nagrade, a odnosi se na aktuelni položaj arhitekture. Naši mladi umetnici, kako su objasnili, smatraju da je u sadašnjem trenutnu, i kod nas i u svetu, herojski čin upustiti se uopšte u stvaranje arhitekture.

- Svi se mi trudimo da ostavimo nekakav trag u ovom poslu, ali je on nestalan, pa otuda i trag broda na vodi, kao metafora takvog stanja – rekla je Ana Šulkić.

Rad će obuhvatiti čitav prostor našeg paviljona, a imaće i prateće programe koji će posetiocima približiti ideju o naporima da se nešto gradi, uprkos okolnostima. Osvetljenje će biti isključivo prirodno, sa lanterne na krovu, koji je prošle godine rekonstruisan. Zvanično otvaranje 15. Međunarodne izložbe arhitekture – Bijenala u Veneciji je 28. maja, a manifestacija traje do 27. novembra ove godine.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...