INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Akva-park trune 11 godina

14.04.2016. | M. Lj. Popović | Novosti

Trebalo je da bude gradska atrakcija, a postao je ruglo Novog Beograda. Gradilište veličine deset fubalskih terena, u Bloku 44, umesto da izraste u najsavremeniji akva-park, pretvorilo se u smetlište, zaraslo u korov. Ni opština, ni grad nemaju rešenje za napušteni objekat, pa on već deset godina ruži Nehruovu ulicu.

Tadašnji investitori, pre tačno 11 godina, kada su kupili zemljište, najavljivali su izgradnju grandioznog akva-parka – najvećeg u zemlji. Zidanje je počelo, ali je firma, na čijem je čelu bio proslavljeni košarkaš Žarko Paspalj, posle godinu dana odustala od projekta. Investitori su se, zatim, menjali, ali nijedan nije uspeo da završi najavljivani kompleks.

Od tada, stanari Nehruove ulice biju bitku sa opštinskim i lokalnim vlastima u nadi da će ih neko, konačno, osloboditi rugla. Gradilište je prekriveno raznim đubretom, skupljaju se narkomani i beskućnici, a niko od nadležnih ne dolazi da to ukloni. Prošle godine je ovde izbio veliki požar, a pre nekoliko meseci se jedno dete povredilo, igrajući se među zidinama.

www.pixabay.com

U Opštini Novi Beograd tvrde da nisu nadležni za zapušteno gradilište, iako se ono nalazi na teritoriji njihove opštine.

- Jedino što smo uspeli da uradimo je da uredimo prostor oko građevine, odnosno da pokosimo travu – kažu opštinari. - I nama je u interesu da se problem reši, jer su sugrađani u komšiluku nezadovoljni. Međutim, gradilište je u nadležnosti grada Beograda i mi ne možemo da utičemo na tok izgradnje.

„Sekretarijata za pravno-imovinske poslove“ se ne izjašnjava po pitanju zbog čega se zapušteni kostur nikada završenog objekta ne uklanja. U Komisiji za oduzimanje prava na korišćenje građevinskog zemljišta su svojevremeno tvrdili da ne uspevaju da oduzmu plac investitoru, jer nisu dobili saglasnost Ministarstva građevine.

Plan – 11 bazena i 21 tobogan

Urbanističkim planom u Bloku 44 je predviđena gradnja sportsko-rekreativnog centra. Ideja je bila da akva-park zauzima pet hektara površine, da ima 11 bazena, 21 tobogan, 6.500 kvadrata vodene površine, 8.000 kubika vode, kao i najveći zatvoreni bazen u Evropi, površine 1.600 kvadrata.

Najavljivani su kuglana, klizalište, tereni za ekipne sportove, kao i najviša „kamikaza“ u Evropi, visine 20 metara.

Bačeno više od milion evra

Izgradnja vodenog kompleksa u Novom Beogradu počela je u oktobru 2005. i planirano je da se posao završi za godinu dana. Okončana je svega polovina prvobitno zacrtanih planova, a u projekat je uloženo više od milion evra.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;