INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Turska mistrija opet brža od srpske

01.04.2016. | Branko Vlahović | Novosti

Od najava da će srpski građevinari preuzeti deo poslova koje su do sankcija radili Turci u Rusiji, ostaće po svemu sudeći, samo – pusta želja.

Dok se naši neimari organizuju, Turci su uspeli da ponovo dogovore nove poslove sa Rusima pa će i dalje da rade na velikim i važnim objektima. Vlasti u Moskvi su posle rušenja njihovog aviona u Siriji dozvolile turskim građevinarima da završe započeta zdanja, ali naložile da zatim napuste Rusiju i vrate se kući. Njihova odluka je, međutim, tiho promenjena, pa je šest velikih turskih kompanija opet dobilo šansu da zaključuju i nove ugovore.

www.pixabay.com

Najveća turska građevinska firma „Renesans konstrakšen“ će, uz dozvolu vrha ruske vlasti, graditi putnički terminal B na međunarodnom aerodromu Šeremetjevu u Moskvi. Ruska vlada je dala „zeleno svetlo“ i ruskim gigantima da na svojim gradilištima mogu da angažuju turske građevinare. To je dozvoljeno „Gaspromu“ i drugim naftnim kompanijama među kojima je i ona koja pripada jednom od najbogatijih ljudi u Rusiji Vladimiru Potanjinu.

Na službenom vladinom sajtu pojavila se informacija da se dozvoljava rad u Rusiji i „Hazinedarloglu Rus Turk konstrakšen“ koja je gradila glavni ofis „Jukosa“ kao i objekte na Krasnoj Poljani u Sočiju. Ova turska kompanija u Rusiji radi od 1992, a poznato je da je gradila za „Gasprom“ hotele i sportske objekte u Sočiju, kao i objekte Potanjina.

Jedan od naših najuglednijih građevinara u Rusiji Desimir Međović, koji je pred Olimpijadu u Sočiju gradio sedam hotela upravo za kompaniju Potanjina kaže da nije ništa čudno što Rusi ponovo angažuju Turke. Velike turske firme, kako kaže, imaju podršku svojih banaka i države i mogu da ponude bolje uslove. Sada idu i sa nižim cenama, samo da bi ostali na najvećem tržištu na svetu.

- Ako zaista želimo da se iz Srbije angažuje veći broj građevinara u Rusiji moramo organizovano da nastupimo uz potrebnu pomoć države – kaže inženjer Milun Mišković, koji ima višegodišnje radno iskustvo u Rusiji. - Bez toga su sve priče pusti snovi. Većina kompanija čiji su vlasnici Srbi u Rusiji realno ne može da dobije veliki posao već može da bude samo podizvođač.

Rusija je prisiljena da angažuje strane građevinske kompanije, jer su brojne domaće firme propale. Lane je bankrotiralo 2.700 građevinskih kompanija, pet puta više nego 2014. godine. Od ukupne sume dugovanja u Rusiji oko 16 odsto otpada na građevinare. Sve to može da utiče na kašnjenja u gradnji planiranih objekata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;