Prodaja kuća pala tri puta, a stanova posrće

21.03.2016. | S. Gluščević | Dnevnik

Tržište nekretnina nikako da stane na noge, prodaja stanova i kuća ne raste, a trgovine neće ni biti dok se cena ne prilagodi realnim okolnostima.

Po podacima Poreske uprave, prošle godine prodato je 4.700 manje stanova nego 2014. godine i tri puta manje kuća. Jedina dobra vest, i za prodavce i za kupce, jeste ta što je uveden red u prometu, drugim rečima, smanjena je mogućnost prevare.

www.pixabay.com

Sve ostalo – ne funkcioniše. Po objavljenim podacima, prošle godine je prodato 28.400 stanova, dok ih je godinu ranije prodato 33.166. Pogotovo je splasnula potražnja za kućama. Nisu imale kupaca, prodato ih je bezmalo 25.000  manje nego prethodne godine. Naime, lane je kuće pazarilo 10.516 porodica, a 2014. godine – 34.945. Po podacima koje smo dobili u novosadskim agencijama za promet nekretnina, samo u tom gradu kupce čeka oko 5.000 stanova, a kuće mnogima nisu privlačne.

I dalje se slabije i gradi, posla za građevinare i proizvođače građevinskog materijala nema dovoljno. Smanjen je broj zaposlenih u građevinskoj industriji, a građevinci rešenje vide u masovnoj i jeftinoj stanogradnji za koju u Srbiji postoji tržište. U porastu je, vele, tražnja za kvalitetnim stanovima, a povećana je i pravna sigurnost u prometu nekretnina.

Slavica Živković iz „Udruženja proizvođača građevinskog materijala“ kaže da to ukazuje na nedostatak građevinske aktivnosti u Srbiji.

- Kupovna moć stanovništva je slaba i pored toga što u ponudi postoji veliki broj kvadrata – naglašava Slavica Živković. - Danas imamo 300.000 podstanara, što govori o ome da su ti kvadrati preskupi za običnog čoveka.

Viktor Kobjerski iz „Udruženja Privredne komore Srbije za građevinarstvo“ navodi da su realne cene od 600 do 800 evra za sistem „ključ u ruke”. Ističe da Srbija ima dovoljno dobre sisteme fabrikovanih elemenata koji omogućavaju brzu gradnju velikih stambenih kompleksa, ali naglašava da to zavisi od države.

Strani investitori, kojih nema mnogo, zainteresovani su za gradnju ekskluzivnih stanova na atraktivnim lokacijama, koji se dobro prodaju.

- Strane investitore motiviše to što smo mi vrlo nerazvijeno tržište – kazala je Mina Kalezić iz CBRE (Commercial Real Estate Services) Srbija. - Donošenjem prakse s daleko razvijenijih tržišta de fakto postižu veliku konkurentnost i dobar uspeh.

Pomenimo i to da je, kada je o kupovini na zajam reč, broj onih koji su kupili stambene nekretnine zaduživši se kod banaka približno isti, pokazuju podaci Nacionalne korporacije za osiguranje kredita.

Prevara manje, ali...

Od 2010. godine postoji baza podataka o prometu stanova, tako da je znatno smanjena mogućnost prevara. Ugovore overavaju beležnici koji, za razliku od sudova, proveravaju svaki dokument.

Predsednik Komore javnih beležnika Miodrag Đukanović kaže da se mogućnost prevare nikad ne može sto odsto isključiti.

- Međutim, tražimo da sve isprave koje prate promet budu sveže – navodi Đukanović. - Proveravamao podatke u Katastru i bavimo se stanovima koji su u izgradnji, u procesu legalizacije, kao i one koji nisu upisani.

Polovina stambenih objekata koji se nude na tržištu nije legalizovana.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...