PRIJAVA-468X60-BANNER

BiH: Stanje u građevinarstvu pogoršano zbog pada investicija

15.03.2016. | Nezavisne Novine

Nakon značajnog napretka u periodu od 2010. do 2014., stanje u bosanskohercegovačkom građevinarstvu je pogoršano u drugoj polovini 2014. i tokom 2015. zbog pada investicija, istaknuto je na sednici Skupštine Udruženja građevinara pri Privrednoj komori FBiH.

Predsednik Udruženja i direktor „Euro-Asfalta“ Hamed Ramić izjavio je da će predstavnici JP „Autoceste FBiH“ i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija prezentovati i „Razvojne projekte na izgradnji Koridora Vc u naredne dve godine“ i „Status javnih finansija u finansiranju javne infrastrukture“, koji bi trebali popraviti stanje u toj oblasti privrede.

www.pixabay.com

Dodao je da je izuzetak od lošeg poslovanja bio sektor visokogradnje koji je u posljednje dvije godine zabilježio rast, ali da je BiH građevinske kompanije teško pogodio gubitak tržišta Libije i Iraka, što se naročito odrazilo na hidrogradnju.

Ramić je rekao da je „Euro-Asfalt“ prisutan na tržištu regije, gdje je značajno teže poslovati nego u BiH, jer su u tim zemljama „gosti“ na sve moguće načine nastoje da eliminišu.

Precizirao je da su dobili posao na izgradnji deonice duge 6 kilometara u Sloveniji, što je bilo značajno i sa finansijskog aspekta i zbog upošljavanja njihovih kapaciteta, a uskoro bi trebali potpisati ugovor za izgradnju nove deonice.

Sekretar Udruženja Dženana Hodžić navela je da bi najbolje rešenje za građevinski sektor bio nastup na trećim tržištima u saradnji sa građevinskim kompanijama iz zemalja regije, jer bi jedino takav konzorcijum mogao osigurati potrebne bankovne garancije za velike projekte.

Istakla je da će „Evropska banka za obnovu i razvoj“ (EBRD) u narednom periodu davanjem garancija pružiti podršku BiH građevinarima, pogotovo kada je u pitanju privlačenje privatnog kapitala u izgradnji auto-puta.

Hodžić je kazala da će Udruženje sa sednice Vladi FBiH poslati zahtev za rešavanje pitanja bankovnih garancija, te će ponoviti potrebu osnivanja ministarstva za građevinarstvo.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;