IZOLACIJA-468X60-BANNER

BiH: Stanje u građevinarstvu pogoršano zbog pada investicija

15.03.2016. | Nezavisne Novine

Nakon značajnog napretka u periodu od 2010. do 2014., stanje u bosanskohercegovačkom građevinarstvu je pogoršano u drugoj polovini 2014. i tokom 2015. zbog pada investicija, istaknuto je na sednici Skupštine Udruženja građevinara pri Privrednoj komori FBiH.

Predsednik Udruženja i direktor „Euro-Asfalta“ Hamed Ramić izjavio je da će predstavnici JP „Autoceste FBiH“ i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija prezentovati i „Razvojne projekte na izgradnji Koridora Vc u naredne dve godine“ i „Status javnih finansija u finansiranju javne infrastrukture“, koji bi trebali popraviti stanje u toj oblasti privrede.

www.pixabay.com

Dodao je da je izuzetak od lošeg poslovanja bio sektor visokogradnje koji je u posljednje dvije godine zabilježio rast, ali da je BiH građevinske kompanije teško pogodio gubitak tržišta Libije i Iraka, što se naročito odrazilo na hidrogradnju.

Ramić je rekao da je „Euro-Asfalt“ prisutan na tržištu regije, gdje je značajno teže poslovati nego u BiH, jer su u tim zemljama „gosti“ na sve moguće načine nastoje da eliminišu.

Precizirao je da su dobili posao na izgradnji deonice duge 6 kilometara u Sloveniji, što je bilo značajno i sa finansijskog aspekta i zbog upošljavanja njihovih kapaciteta, a uskoro bi trebali potpisati ugovor za izgradnju nove deonice.

Sekretar Udruženja Dženana Hodžić navela je da bi najbolje rešenje za građevinski sektor bio nastup na trećim tržištima u saradnji sa građevinskim kompanijama iz zemalja regije, jer bi jedino takav konzorcijum mogao osigurati potrebne bankovne garancije za velike projekte.

Istakla je da će „Evropska banka za obnovu i razvoj“ (EBRD) u narednom periodu davanjem garancija pružiti podršku BiH građevinarima, pogotovo kada je u pitanju privlačenje privatnog kapitala u izgradnji auto-puta.

Hodžić je kazala da će Udruženje sa sednice Vladi FBiH poslati zahtev za rešavanje pitanja bankovnih garancija, te će ponoviti potrebu osnivanja ministarstva za građevinarstvo.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;