INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija Kanalizaciono-crpne stanice "Gazela" posle četiri decenije

09.03.2016. | Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić i član Gradskog veća Dragomir Petronijević obišli su Kanalizaciono-crpnu stanicu „Gazela”, gde su u toku radovi posle više od četiri decenije.

- KCS „Gazela” je jedna od najvećih crpnih stanica u Beogradu i pokriva i fekalnu i kišnu kanalizaciju – precizirao je Vesić. - KCS „Gazela” je izgrađena 1975. godine, a prvi put se rekonstruiše posle 41 godine. Menjaju se sva tri velika kolektora za prikupljanje atmosferskih voda, čiji je kapacitet kubik i po u sekundi. Ova stanica pokriva skoro dve stotine hektara površine Novog Beograda, to jest blokove 17, 18, 19 i 20, kao i delove blokova 21 i 22, zatim 23 i 24, te Blok 43 i brodogradilište, što govori o njenom značaju. Takođe, menja se i agregat i retenzija koja prikuplja vodu i štiti u slučajevima većeg vodostaja.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Gradski menadžer je dodao da građani Novog Beograda mogu da budu sigurni da će radovi biti završeni u roku, a stanica će sve vreme raditi. Dakle, rekonstrukcija ovog objekta završiće se uz rad, zaključio je Vesić.

Dragomir Petronijević je podsetio da je investitor radova „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“, te da je ovo samo deo šireg plana grada da svako naselje u narednih deset godina dobije vodovodni i kanalizacioni priključak. On je naglasio da pojedini delovi Beograda imaju problem za zastarelom kanalizacionom mrežom, na čemu će se takođe raditi u narednom periodu.

- Plan je da se rekonstruišu kanalizaciona i vodovodna mreža, ali i da se urade priključci tamo gde ih nema, a čitav posao vredi oko 570 miliona evra. Finansiraće se iz budžeta grada i evropskih fondova – kazao je Petronijević.

Direktor „Beogradskog vodovoda i kanalizacije” Svetozar Veselinović najavio je da se, osim ove, obnavlja i crpna stanica „Karađorđev trg” u Zemunu, a u planu je i rekonstrukcija CS „Ušće”, koja će pomoći da se efektnije odvodnjavaju kišne i fekalne vode sa kompletnog Novog Beograda i Zemuna.

Radovi na obnavljanju KCS „Gazela” trebalo bi da budu završeni u avgustu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;