INFONET-468X60-BANNER

Grci odustali od svemirskog hotela

04.03.2016. | K. M. | Novosti

Megalomanski projekat izgradnje modernog hotela futurističkog izgleda na mestu nekadašnje fabrike „Beko“ potonuo je u vodu! Umesto autorskog pečata svetski poznatog arhitekte iz Londona Zahe Hadid podno Kalemegdana nići će „jednostavan“ hotelski kompleks grčke kompanije „Lamda divelopment“ površine oko 100.000 kvadratnih metara.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Iako je i prvobitni projekat, uprkos mnogobrojnim spekulacijama, dobio zeleno svetlo „Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture“, novi projekat de fakto mnogo više nalikuje arhitekturi starog dela Beograda. Prema novim podacima objavljenim na zvaničnoj internet-prezentaciji kompanije „Lamda“, od starih zdanja fabrike „Beko“ biće zadržana glavna petospratna hala, koja će biti pretvorena u centralni deo hotelskog kompleksa od pet zvezdica.

Osim hotela, u okviru projekta biće izgrađena robna kuća i poslovni prostor.

Budući da će se kompleks nalaziti u okviru Beogradske tvrđave, kao deo spomenika kulture od izuzetnog značaja za republiku, stručna javnost se 2012. pobunila protiv prvobitnog plana izgradnje na toj lokaciji. Stručnjaci su tvrdili da bi nova građevina zaklanjala pogled na tvrđavu sa reke.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;