Vrh pilona čami u nekom magacinu

04.02.2016. | E. B. R. | Novosti

Više od četiri godine prošle su od svečanog otvaranja Mosta na Adi, a ova monumentalna građevina i dalje je bez vrha pilona dužine sedam metara koji konzerviran leži u jednom od prestoničkih magacina.

Prvi pokušaj njegovog postavljanja propao je početkom maja 2012. zbog jakog vetra, a kako trenutno stoje stvari, lako se može desiti da na kompletiranje sačekamo još jedan kompletan olimpijski ciklus.

Most na Adi, naime, praktično još nije ni završen (tek treba da se uvede tramvajski saobraćaj) i nema upotrebnu dozvolu, dok građevinskom, koja je svojevremeno izdata, uopšte nije bilo ni predviđeno postavljanje kupastog vrha. I zato će morati da sačeka neka bolja vremena i neophodne papire.

Sam vrh, inače, nije konstruktivan element, već arhitektonski motiv dužine sedam metara, izrađen od nerđajućeg čelika, od osam cevi međusobno povezanih prstenovima, sa zaštićenim servisnim merdevinama pomoću kojih je predviđeno da se održava elektrooprema na samom vrhu.

Omeo ih vetar

Prva varijanta za postavljanje kupole na vrh pilona bio je kran od 215 metara, ali je on uklonjen pre završetka izrade. Zatim su početkom maja 2012. to pokušali profesionalci iz Vojske Srbije uz pomoć helikoptera, ali je operaciju omeo izuzetno jak vetar.

Tek će rateretiti Gazelu

Pre nekoliko dana raspisan je tender za završetak pristupnih saobraćajnica Mostu na Adi sa novobeogradske strane. Njihovim završetkom, kao i puštanjem tramvaja, ova saobraćajnica će biti u punoj funkciji, pa će još dodatno rasteretiti gazelu.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...