Putevi do vetroelektrana

04.02.2016. | R. Jovanović | Dnevnik

Predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić i projekt menadžer belgijske kompanije „WindVision“ Lazar Lazendić potpisali su ugovor o finansiranju i izvođenju radova na izgradnji i rekonstrukciji nekategorisanih puteva u obuhvatu budućih Vetroelektrana Alibunar 1, snage 99Mw i Alibunar 2, snage 75Mw.

- Realizacijom ugovora se planira ishodovanje svih potrebnih dozvola, rekonstrukcija i izgradnja putne mreže atarskih puteva ukupne dužine do gotovo 60 kilometara, čime će se obezbediti transport velikogabaritne opreme i komponenti vetrogeneratora – rekao je prilikom potpisivanja ugovora Lazar Lazendić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Interes lokalne zajednice u ovom projektu je da dobije unutar svoje katastarske opštine, mrežu uređenih, stabilnih i asfaltiranih atarskih puteva, koje će koristiti u cilju efikasnije poljoprivredne proizvodnje, najpre, a u budućnosti i lakši pristup i transport u međumesnom saobraćaju.

- Potpisivanje ovog ugovora još jednom jasno potvrđuje nameru naše lokalne samouprave da pruža punu podršku evropskim kompanijama koje žele da investiraju u naš kraj – rekao je predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić. - Na ovaj način ujedno stvaramo uslove za unapređenje ekonomskog ambijenta, ne samo u opštini, već celom južnobanatskom regionu, pa i u Vojvodini.

Specifičnost saradnje sa kompanijom „WindVision“ leži u činjenici da su oni svoja ulaganja usmerili u oblast energetike iz obnovljivih izvora energije, što praktično predstavlja budućnost. Belgijski investitor će, kako je rečeno, podići dve vetroelektrane, a prethodno će izgraditi puteve koji će im omogućiti da transportuju svoju opremu tokom realizacije projekta.

- Atarski putevi ostaju na korišćenje našim građanima, tako da možemo reći da se radi o svojevrsnoj donaciji našoj opštini. U ovom projektu Opština Alibunar ima ulogu investitora na rekonstrukciji i izgradnji atarske putne mreže, a kompanija „WindVision“ je glavni finansijer – dodao je Predrag Belić.

Ovaj ugovor je samo jedan u nizu već potpisanih i realizovanih sporazuma između ove kompanije investitora i alibunarske lokalne samouprave, kojima se otvaraju vrata kapitalnim investicijama u oblasti energetike.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...