IZOLACIJA-468X60-BANNER

Brže do koridora i Stare planine

29.01.2016. | V. Ćirić | Novosti

Najava republičkih vlasti o izgradnji puta iz smera Pirota ka turističkom centru na Staroj planini – ka Babinom zubu i Jabučkom ravništu, gde se nalazi i atraktivni hotel koji je nazvan po planini – dočekana je sa odobravanjem. Realizacijom izgradnje puta taj deo planine bio bi znatno bliži istočnom kraku Koridora 10, što znači da bi se i broj posetilaca ovih staroplaninskih lokacija znatno povećao, a veruje se da ni potencijalni investitori ne bi ostali ravnodušni.

Konkretno, namernici koji dolaze sa juga – sa Koridora, ali i iz susedne Bugarske, te Pirota i okolnih gradova – putovali bi bar četrdesetak kilometara manje nego sada.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Potvrđujući da ovim povodom još nije bilo kontakata s republičkom vlašću, gradonačelnik Vladan Vasić podseća na to da je, pre pet godina, izgrađena trasa tog puta koja vodi od pirotskih sela Mirkovaca, Rudinja i Cerove, odakle je ovaj turistički centar udaljen samo 17 kilometara.

- Taj put bi bio najkraći pravac do Babinog zuba i mnogo bi značio za ekonomiju i oživljavanje čitavog regiona – kaže Vasić, napominjući da je u trasiranje novog puta sa pirotske strane planine, pre pet godina, uloženo 50 miliona dinara, ali su mašine gotovo iste sezone zaustavljene.

Put na južnoj sunčanoj strani planine pruža se od Cerove i Mirkovaca, preko Rudinja i Zaskovaca, do Babinog zuba. Druga, još kraća trasa – od Pirota do Babinog zuba – dugačka je samo 36 kilometara i ide preko Zavojskog jezera, Mrtvačkog mosta, Vojne i Zaskovaca. Ovaj pravac je korišćen i za postavljanje dalekovoda do novog turističkog kompleksa.

Apsurd

Sadašnji put kojim se od Pirota stiže na Babin zub vodi preko Kalne, a dugačak je čitavih 70 kilometara, pa se Piroćanci radije odlučuju da zimuju na Vitoši, u Bugarskoj, nego na svojoj Staroj planini.

 

Komentari: 1

Darko 09.02.2016 12.45.34

Apsurd je i put Knjaževac - Pirot. Bubrezi otpadaju na rupama. Treba i taj put proširiti i rekonstriusati. A i od Kalne do Babinog zuba valja samo par kilometara. Što se i videlo u emisiji SAT.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;