IZOLACIJA-468X60-BANNER

Zidanje po minusu, fušeraj u najavi

21.01.2016. | Z. R. | Novosti

Temperatura ispod nule ovih dana ne sprečava investitore da i po ciči zimi neimare poteraju na gradilišta. Pre nedelju dana jedan majstor je poginuo prilikom pada sa skele u Beogradu, na gradilištu na kojem su se radovi odvijali uprkos zabrani gradnje i rešenju o uklanjanju nelegalnog dela objekta. Dok neimari uveliko malterišu i kreče, stručnjaci ističu da radovi tokom zime mogu veoma loše uticati na kvalitet stanova.

Arhitekta Slobodan Tošić kaže da bi svi zidarski radovi trebalo da se stopiraju kada je temperatura ispod pet stepeni u plusu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Danas se svašta radi, pa dodaju aditive da bi se brže vezao malter, ali to nije po propisima – kaže Tošić. - Njima se žuri da bi što pre završili i uzeli pare.

Kada sine sunce i usele se prvi stanari, otkriju se i sve manjkavosti. Goran Rodić, potpredsednik „Građevinske komore Srbije“, kaže da su niske temperature dobre jedino za betoniranje, dok bi sa svim ostalim radovima, naročito završnim, trebalo sačekati da se živa u termometru popne iznad pet stepeni.

- Malterisanje i krečenje nikako nije preporučljivo raditi u ovom periodu – objašnjava Rodić. - Investitori koriste posebne materijale za brzo sušenje, ali stavljaju i grejalice da suše zidove. To, međutim, ne može mnogo da pomogne i zato posle izbija vlaga. Oni stalno jure rokove i zato tako rade. Onda kad se kupci usele u stan, podigne se parket, a pločice otpadaju. Inspektori kontrolišu samo da li imaju dozvolu za gradnju, a uopšte ne proveravaju u kojim vremenskim prilikama rade.

Rodić napominje da bi na svakom gradilištu trebalo da postoji nadzorni organ, koji bi vodio računa kada se i kako radi. Problem je, kako kaže, kada je nadzor loš.

Obavezna garancija

- Kada se neko useli u stan, on ne može da vidi koji su nedostaci – upozorava Goran Rodić. - Kupac vidi kvake, parket, ali ne ciglu, blokove, krovopokrivač, vodovodne i električne instalacije. Zato bi trebalo obavezno da traži garantni list od investitora za ugrađeni materijal, posebno za skrivene mane, pogotovo za vodovod i struju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;