Neboder urušava simbol Podgorice

15.01.2016. | Duško Obradović | Novosti

Na obali Morače, tik pored hotela „Podgorica“, biće sagrađen neboder od 12 spratova. Izvođač je „Normal company“, vlasnika hotela „Hilton“ čija je izgradnja lani izazvala revolt građana Podgorice. I ovog puta glas su digli i struka i laička javnost pa je protiv „neboderizacije“ pokrenuta peticija.

Još jedan od kulturnih i arhitektonskih simbola po kojem je grad prepoznat pokriće senka modernizacije. Ovog puta i bukvalno jer će dvanaestospratnica, do maja 2017. godine nadvisiti hotel „Podgorica“, delo Svetlane Kane Radević. Hotel je izgrađen 1967. godine, a Radević je za ovaj objekat dobila „Borbinu“ nagradu za arhitekturu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Mnogi kažu da se zakasnilo sa reakcijama jer su dozvole već dobijene, a radovi teku po zakonu i urbanističkim planovima. Javna rasprava koja je prethodila planu trajala je mesec dana i tada nije bilo nikog ko se bunio protiv izgradnje višespratnice. Prvi koji su reagovali bili arhitekte i članovi fejsbuk grupe „KANA/ko ako ne arhitekta?“ koji su pokrenuli peticiju koju je do sada potpisalo oko dve hiljade građana. Arhitekta Ivan Jovićević, kazao je da je ovaj hotel simbol Podgorice, grada koji je u vremenu njegove izgradnje trasirao put ka promišljenom urbanističkom planiranju i svojim zrelim arhitektonskim ostvarenjima bio prisutan na arhitektonskoj mapi Evrope.

- Današnja podgorička graditeljska praksa izgleda da nije mnogo naučila od Kane, štaviše trudi se da ne obraća pažnju na nju, iako njen hotel i dalje dostojanstveno leži na obali Morače i predstavlja simbol grada – naveo je Jovićević.

Detaljnim urbanističkim planom (DUP) koji potpisuje arhitekta Nikola Drakić, uslovio je mogućnost da Sonja Radović Jelovac, arhitekta koja je projektovala neboder, projektuje spornu višespratnicu.

- Ovaj zaista interesantan nacrt najblaže rečeno deluje neizbalansirano, njegovi pojedini delovi kao da su rađeni u kafani pa doneseni i nalepljeni u poslednji čas, formirajući tako kitnjast kolaž nelogičnosti – kaže Jovićević.

Na inicijativu ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića održan je sastanak kome su, pored ministra Gvozdenovića, prisustvovali ministar kulture Pavle Goranović i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, sa ciljem razmatranja daljih aktivnosti u vezi sa započetim pripremnim radovima na izgradnji poslovnog objekta. Na sastanku je dogovoreno je da stručne službe Glavnog grada i ministarstava u najkraćem roku urade adekvatnu analizu mogućih rešenja i predlože konkretne mere. Ukazano je na potrebu da se još jednom stručno proceni potencijalni negativni uticaj planiranog objekta na postojeće pejzažne i druge vrednosti ambijenta koji je, u identitetskom smislu, dominanto obiležen hotelom „Podgorica“, kao vanserijskim autorskim delom.

Grupa arhitekata KANA, međutim, smatra da problem u mnogome nadilazi samu izgradnju poslovnog i da se tiče šireg prostora desne obale Morače pa traže da se hotel „Podgorica“ proglasi kulturnim dobrom.

- Izmenama i dopunama Detaljnih urbanističkih planova stvara se problem preizgrađenosti, smanjenja zelenih površina ili njihovog potpunog ukidanja, kao i uvođenja kolskog saobraćaja u mirne zone uz reku, nauštrb otvorenih javnih površina. Pozivamo nadležne institucije da Hotel „Podgorica“ po hitnom postupku proglase zaštićenim kulturnim dobrom, sa precizno definisanom granicom kulturnog dobra u kojoj neće biti moguća bilo kakva gradnja – navodi se u saopštenju ove grupe.

"Napali“ i hotel „Crna Gora"

Ono što je najviše pogodilo stručnu javnost ali i građane je činjenica da je isti vlasnik budućeg nebodera isti onaj koji je zadužen i za rušenje kultnog hotela „Crna Gora“ u centru Podgorice. U avgustu 2014. počeli su radovi tako što se „greškom“ deo hotela urušio iznad terase pa je kompletan deo srušen i napravljen mederni, bezlični hotel „Hilton"

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...