INFONET-468X60-BANNER

Neboder urušava simbol Podgorice

15.01.2016. | Duško Obradović | Novosti

Na obali Morače, tik pored hotela „Podgorica“, biće sagrađen neboder od 12 spratova. Izvođač je „Normal company“, vlasnika hotela „Hilton“ čija je izgradnja lani izazvala revolt građana Podgorice. I ovog puta glas su digli i struka i laička javnost pa je protiv „neboderizacije“ pokrenuta peticija.

Još jedan od kulturnih i arhitektonskih simbola po kojem je grad prepoznat pokriće senka modernizacije. Ovog puta i bukvalno jer će dvanaestospratnica, do maja 2017. godine nadvisiti hotel „Podgorica“, delo Svetlane Kane Radević. Hotel je izgrađen 1967. godine, a Radević je za ovaj objekat dobila „Borbinu“ nagradu za arhitekturu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Mnogi kažu da se zakasnilo sa reakcijama jer su dozvole već dobijene, a radovi teku po zakonu i urbanističkim planovima. Javna rasprava koja je prethodila planu trajala je mesec dana i tada nije bilo nikog ko se bunio protiv izgradnje višespratnice. Prvi koji su reagovali bili arhitekte i članovi fejsbuk grupe „KANA/ko ako ne arhitekta?“ koji su pokrenuli peticiju koju je do sada potpisalo oko dve hiljade građana. Arhitekta Ivan Jovićević, kazao je da je ovaj hotel simbol Podgorice, grada koji je u vremenu njegove izgradnje trasirao put ka promišljenom urbanističkom planiranju i svojim zrelim arhitektonskim ostvarenjima bio prisutan na arhitektonskoj mapi Evrope.

- Današnja podgorička graditeljska praksa izgleda da nije mnogo naučila od Kane, štaviše trudi se da ne obraća pažnju na nju, iako njen hotel i dalje dostojanstveno leži na obali Morače i predstavlja simbol grada – naveo je Jovićević.

Detaljnim urbanističkim planom (DUP) koji potpisuje arhitekta Nikola Drakić, uslovio je mogućnost da Sonja Radović Jelovac, arhitekta koja je projektovala neboder, projektuje spornu višespratnicu.

- Ovaj zaista interesantan nacrt najblaže rečeno deluje neizbalansirano, njegovi pojedini delovi kao da su rađeni u kafani pa doneseni i nalepljeni u poslednji čas, formirajući tako kitnjast kolaž nelogičnosti – kaže Jovićević.

Na inicijativu ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića održan je sastanak kome su, pored ministra Gvozdenovića, prisustvovali ministar kulture Pavle Goranović i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, sa ciljem razmatranja daljih aktivnosti u vezi sa započetim pripremnim radovima na izgradnji poslovnog objekta. Na sastanku je dogovoreno je da stručne službe Glavnog grada i ministarstava u najkraćem roku urade adekvatnu analizu mogućih rešenja i predlože konkretne mere. Ukazano je na potrebu da se još jednom stručno proceni potencijalni negativni uticaj planiranog objekta na postojeće pejzažne i druge vrednosti ambijenta koji je, u identitetskom smislu, dominanto obiležen hotelom „Podgorica“, kao vanserijskim autorskim delom.

Grupa arhitekata KANA, međutim, smatra da problem u mnogome nadilazi samu izgradnju poslovnog i da se tiče šireg prostora desne obale Morače pa traže da se hotel „Podgorica“ proglasi kulturnim dobrom.

- Izmenama i dopunama Detaljnih urbanističkih planova stvara se problem preizgrađenosti, smanjenja zelenih površina ili njihovog potpunog ukidanja, kao i uvođenja kolskog saobraćaja u mirne zone uz reku, nauštrb otvorenih javnih površina. Pozivamo nadležne institucije da Hotel „Podgorica“ po hitnom postupku proglase zaštićenim kulturnim dobrom, sa precizno definisanom granicom kulturnog dobra u kojoj neće biti moguća bilo kakva gradnja – navodi se u saopštenju ove grupe.

"Napali“ i hotel „Crna Gora"

Ono što je najviše pogodilo stručnu javnost ali i građane je činjenica da je isti vlasnik budućeg nebodera isti onaj koji je zadužen i za rušenje kultnog hotela „Crna Gora“ u centru Podgorice. U avgustu 2014. počeli su radovi tako što se „greškom“ deo hotela urušio iznad terase pa je kompletan deo srušen i napravljen mederni, bezlični hotel „Hilton"

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;