INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija mistrijom plaća dug za gas

31.12.2015. | Z. R. | Novosti

Rusko tržište je veoma zahtevno, i malo je srpskih kompanija koje samostalno mogu da dobiju poslove na njemu. U Ministarstvu građevine, infrastrukture i saobraćaja smatraju da je rešenje udruživanje građevinara, pa su zato pokrenuli inicijativu da naše kompanije osnivaju konzorcijume kako bi imale veće šanse da dobiju poslove u inostranstvu. A da bi mogli da se pokažu u svetu, moraju prvo dobiti priliku da rade u svojoj zemlji.

- Država je kroz infrastrukturne projekte koji se realizuju otvorila prostor za veće učešće domaćih kompanija kao glavnih izvođača, što u prošlosti nije bio slučaj – ističu u Ministarstvu građevine. - Domaćim kompanijama je, između ostalog, povereno da kao glavni izvođači grade deonicu južnog kraka Koridora 10 od Srpske Kuće do Levosoja, kao i most Ljubovija-Bratunac.

U Ministarstvu smatraju da će uspešna realizacija projekata u Srbiji pomoći u oporavku domaće operative i doprineti da domaće građevinske kompanije budu konkurentnije i steknu neophodne reference za nastupanje na drugim tržištima.

www.pixabay.com

Potpredsednik „Građevinske komore Srbije“ Goran Rodić tvrdi da je najveći problem za srpske kompanije to što nemaju garancije banke niti države. S obzirom na veliki dug za gas koji Srbija ima, Rodić smatra da bi jedno od rešenja bilo i da naše kompanije odu u Rusiju da rade, a da majstore plati Srbija i tako refundira dug za plavi energent.

- Korist bi bila obostrana, jer bi to bio veliki podsticaj za srpske građevinare, pošto bi im se obezbedio posao – objašnjava Rodić. - Samo organizovan nastup garantuje uspeh, i zato je važno da država posreduje oko ugovaranja radova. Trenutno ima svega nekoliko firmi, poput „Energoprojekta“, „Puteva Užice“ ili ZGOP, koje imaju registrovane firme u Rusiji, što je preduslov da bi tamo mogle da šalju radnike.

Rodić napominje da Srbija ima majstore i inženjere koji zadovoljavaju kriterijume stranih kompanija i investitora, ali napominje da to nije dovoljno.

- Nedostaje nam menadžment koji će od početka do kraja voditi posao – kaže potpredsednik „Građevinske komore“. - Od direktora projekta, šefa gradilišta, inženjera koji će voditi pojedine sekcije...

I cigle iz Srbije

- Građevinarstvo nije samo zidanje, već povlači za sobom i mnoge druge segmente ove delatnosti – ukazuje Rodić. - U Sočiju su „Putevi Užice“ ugovorili posao za milijardu dolara, ali su iz Srbije dovezli ciglu, crep i ostali građevinski materijal. To je bio veliki podsticaj za mala i srednja preduzeća iz ove oblasti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;