Rekonstruisana "Jokanovića kuća"

23.12.2015. | Slavica Jovanović | RTS

Posle proletošnjeg urušavanja dela krova i nedavne kompletne rekonstrukcije i obnavljana postavki, „Jokanovića kuća“, svojevrsan užički Etnografski muzej ponovo je otvorena za posetioce. Sredstva za rekonstrukciju u iznosu od tri miliona dinara obezbedili su „Narodni muzej“ i grad Užice.

Iz užičke varoši u drugoj polovini dvetnaestog stoleća iz vremena u kom su se, kako letopisci  beleže „susreću i gunj i kaput, fes i šešir, gusle i klavir“, jedno od retkih užičkih zdanja koje je odolelo vremenu je „Jokanovića kuća“, tada u posedu bogate trgovačke porodice.

U arhitektonskom pogledu svrstava se u orijentalno balkanski stil, a njena unutrašnjost je slika života porodice u tom vremenu, pri čemu je od Jokanovića ostala samo poneka fotografija, ostalo su eksponati iz zaostavstine uglednih užičkih, uglavnom trgovačkih porodica.

Jedna kraj druge su orijentalna soba sa minderlucima, mangalom, bakarnim ibricima skrinjom za dukate i građanski aldajc salon, sa satom, gramofonom, kristalom i svim onim što su i iz evropskih varoši donosili bogatiji trgovci težeći za lepšim životom po evropskoj meri.

Kao trag starog Užica, onog koje još živi samo u zapisima i na starim fotografijama „Jokanovića kuća“ nije običan muzej, sa svojim posebnim šarmom koji joj daje upravo to prožimanje epoha, za Užičane je ona važan deo gradske istorije, pa je i njena kompletna rekonstrukcija, prvi put od 1992. godine kada je otvorena toliko važna i vraća joj stari sjaj.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...
Milan Radojević 29.12.2021.
Ovo je lepa vest. Sava centar je sa arhitek...
Zoran 28.12.2021.
Ocekujem totalni kolaps I pad cena gori neg...