INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd: Uređenje javnih prostora

17.12.2015. | Beobuild

Za kraj godine završena su jos dva projekta na uređenju javnih prostora u užem centru grada, pre svega radovi na proširenju pešačke zone u Ulici Vuka Karadžića i na rekonstrukciji Cvetnog trga. I dok se u Ulici Vuka Karadžića još uvek završavaju manji preostali radovi, Cvetni trg je rekonstruisan.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Rekonstrukcija Cvetnog trga nije urbanistička intervencija, već se radi o uređenju prostora uz jednu značajnu promenu. Pre rekonstrukcije Ulicu kralja Milana i Cvetni trg delila je betonska ograda, a postojala je i manja visinska razlika pa se stepenicama pristupalo gornjem platou. Ovom rekonstrukcijom teren je iznivelisan do nivoa trotoara u Ulici kralja Milana, čime je ovaj prostor postao otvoren i dostupan dajući širu perspektivu gradskog trga. U tom smislu, ova rekonstrukcija je postigla važan efekat u zaokruživanju ove urbanističke celine.

Rekonstrukcija je izvedena sa relativno malim sredstvima, što je posebno primetno u materijalima koji su korišćeni tokom rekonstrukcije. Umesto prirodnog kamena korišćene su betonske ploče, a primedbe stoje i za loše noćno osvetljenje na trgu. Ipak, na uređenju ovog prostora moguće je još dosta uraditi, a jedna od važnijih stvari predstavlja arhitektonsko oblikovanje kafe bašta u Njegoševoj. Kriterijumi u vizuelnoj standardizaciji značajno će uticati na identitet i atraktivnost ovog prostora.

Paralelno sa rekonstrukcijom Cvetnog trga završavaju se i radovi na proširenju pešačke zone u Ulici Vuka Karadžića, od Knez Mihajlove do Gračanicke ulice. Srećom širenje pešačke zone u Beogradu nema mnogo dilema, pošto su najviši standardi u Knez Mihajlovoj davno postavljeni – zadatak je samo nastaviti gde se stalo. Ova rekonstrukcija nema velikih zamerki, tu su vrhunski materijali, skladan dizajn i dobra funkcionalnost. Prema najavama zvaničnika, u narednog godini biće nastavljeno širenje pešačke zone, a prvi sledeći projekat biće rekonstrukcija Zmaj Jovine ulice i dela Obilićevog venca.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;