PRIJAVA-468X60-BANNER

Od 1. januara jednostavnije elektronske dozvole (video)

16.12.2015. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Zorana Mihajlović izjavila je danas da će od 1. janura u celoj Srbiji početi da se izdaju elektronske građevinske dozvole i da će taj sistem za korišćenje biti jednostavniji od fejsbuka.

- Mi smo ovo uradili za teritoriju cele Srbije, nema delova zemlje gde se ovo neće primenjivati – rekla je Mihajlović, koja je zajedno sa novinarima isprobala sistem za elektronske građevinske dozvole u Građevinskoj školi „Branko Žeželj“, navodeći da će uhodavanje trajati do marta.

- Sigurno ćemo od marta početi u potpunosti da izdajemo elektronske građevinske dozvole – rekla je Mihajlović. Ona je istakla da je to uhodavanje, na primer, u Makedoniji trajalo malo duže i da će se Ministarstvo truditi da brže reši početničke probleme.

Prema njenim rečima, Zakon o planiranju i izgradnji daje rezultate i u oktobru 2015. u odnosu na isti mesec 2014, Srbija je izdala 35 odsto više građevisnkih dozvola.

- Takođe, prosek izdatih dozvola u prethodnih nekoliko meseci je u odnosu na prethodnih sedam godina veći za 23 odsto, a vrednost izvedenih radova je veći za više od 60 odsto u oktobru nego u istom mesecu 2014. godine – naglasila je Mihajlović. Ona je kazala da se obučavaju treneri koji će obučavati predstavnike lokalnih smaouprava i da se ministarstvo zajednički trudilo sa NALED-om, USAID-om i GIZ-om da sve to bude vrlo jednostavno.

Mihajlović je podsetila da se Srbija ove godine popela na Duing biznis listi „Svetske banke“ o uslovima poslovanja za više od 30 mesta navodeći da je cilj da sledeće godine budemo među prvih 20 ili 30 zemalja, čemu će svakako doprineti elektronska grajdevinska dozvola.

- Obećali smo tada da ćemo 1. janura sigurno krenuti sa izdavanjem elektronske građevinske dozvole i drago mi je da ćemo rok ispoštovati – naglasila je Mihajlović. Ona je naglasila da je sistem lakši za upotrebu nego fejsbuk I da  kao kada se ulazi u svoj nalog I pravi mejl adresa tako će korak po korak I taj sistem da void korisnika da uradite sve što je potrebeno.

Mihajlović je tom prilikom obišla 32 polaznika iz lokalnih samouprava koje se obučavaju za upotrebu tog sistema.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je rekla da se softver još dorađuje i da je sistem urađen po iskustvima Makedonije, koja je reginalni lider po sistemima e-uprave zbog čega je na 12. mestu od 189 zemalja na listi „Svetske banke“ po lakoći poslovanja.

- Korisnici kažu da je vrlo jednostavan – navela je ona dodajući da je velika novina što su sva dokumenta dostupna investitorima ili građanima.

Jovanović je rekla da će elektronsko izdavanje građevinskih dozvola doneti brojne koristi i uštede u vremenu i novcu i da smanji prostor za korupciju. Kako kaže, do kraja marta treba da se obuči oko 3.000 ljudi sa lokalnog I državnog nivoa.

Sistem elektronskih građevinskih dozvola biće u funkciji od 1.januara 2016. u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji. Od tog datuma, svi zahtevi za dobijanje dozvole za gradnju moći će da se podnose isključivo u elektronskoj formi. Građani će zahteve moći da podnose sami ili posredstvom ovlašćenih projektanata.

Sistem će se nalaziti u Agenciji za privredne registre i pristupaće mu se preko sajtova APR, Ministarstva građevinarstva i sajtova lokalnih samouprava, kao i na sajtu www.gradjevinskedozvole.rs.

Zahteve će moći da podnese samo lica koja poseduju elektronski sertifikat.  Kvalifikovani elektronski sertifikat može da se dobije u šest sertifikacionih tela – MUP i Vojska Srbije, Pošta Srbije, Privredna komora Srbije, Halcom i E-smart systems.

U prethodne dve nedelje obučeno je 70 trenera, koji će dalje obučavati predstavnike lokalnih samouprava, javnih preduzeća i institucija uključenih u objedinjenu proceduru za izdavanje građevinskih dozvola.

Minimum tehničkih uslova za pristupanje sistemu e-dozvola podrazumeva da korisnik poseduje računar sa Windows XP operativnim sistemom, noviji internet pretraživač i internet sa brzinom download-a od 1Mbps i upload-a od 0,5Mbps.

Sistem je jednostavan za korišćenje jer se kroz proceduru prolazi pet koraka, biranjem opcija iz padajućih menija. Omogućeno je praćenje toka rešavanja zahteva, podnosilac i institucije uključene u proceduru dobijaju e-mail obaveštenja o statusu predmeta.

Softver upozorava službenike na rokove za postupanje po zahtevu. Dokumenti se digitalno potpisuju zbog čega je nemoguća njihova zloupotreba i naknadna modifikacija.

NALED je obezbedio donaciju u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera za e-dozvole, a novac su donirale vlade Nemačke i Švajcarske preko GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga i Švajcarske razvojne agencije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;